За и против филтрирането на съдържание в интернет

Австралийското правителство планира да тества на национално ниво филтриране на интернет за забранено от закона съдържание. Тази амбициозна и мащабна инициатива ще изисква от доставчиците на интернет услуги да блокират достъпа до хиляди сайтове, за които се смята, че съдържат незаконни материали.

Предлаганият филтър е част от план за сигурност на кибер пространството, за който правителството е отделило  82 млн. долара. Той стартира през май тази година с целта да защити децата и да забрани на възрастните да изтеглят от интернет съдържание, забранено за притежаване в Австралия като детска порнография или терористични материали.

Планът срещна съпротивата на групи за защита на онлайн правата и на експерти от индустрията, според които филтрирането само ще намали скоростите на браузване, без да успее да направи много по блокирането на нежеланото съдържание.

През ноември министърът на комуникациите на страната Стивън Конрой покани избрани доставчици на интернет услуги и мобилни оператори да участват в тест на живо на програмата. Тестът ще започне през този месец. Министерството ще използва резултатите, за да реши как да продължи по-нататък работата по плана.

Според предложената система, всички австралийски доставчици ще трябва да блокират достъпа до около 10,000 уеб сайта по списък, поддържан от австралийската служба по комуникации и медии. Тя изпълнява ролята на държавен орган, който извършва контрол и надзор на класификациите на филмите. От доставчиците на интернет услуги ще се иска също така да предложат допълнителен филтър който може да се използва за блокиране на материали, считани за неподходящи за деца.

От правителството уверяват, че списъкът, който не е публично достояние, включва само незаконно съдържание, най-вече детска порнография. Но хората от технологичната индустрия, както и защитници на права, се притесняват, че филтърът може да се използва за блокиране на сайтове с фокус върху неща, които някои смятат за противоречиви теми. Вице председателят на групата за защита на технологиите „Електронни граници” в Австралия смята, че „дори ако схемата е предложена с най-добри намерения, ще има огромен политически натиск върху правителството да разшири списъка.” Нещо повече, скоростта на разширяване на обхвата на списъка би могла да расте много бързо.

Предложението предизвика притеснение и засилен обмен на мнения в социални мрежи като Facebook. Повече от 85,000 потребители са подписали онлайн петиция, предложена от групата GetUp!, която нарича задължителния филтър „сериозна заплаха за нашите демократични ценности.” В събота в някои големи градове на Австралия имаше протести срещу плановете на правителството.

Експерти от индустрията предупреждават, че мерките, които федералното правителство ще предприеме за филтриране на интернет порнографията, ще доведат до невиждан разцвет на секс магазините. Фиона Патън, главен изпълнителен директор на групата „Ерос” смята, че хората, които няма да имат онлайн достъп до „материали за възрастни”, ще го намерят в специализираните магазини.

Марк Уайт, главен оперативен директор на iiNet, един от най-големите доставчици на интернет услуги в Австралия, смята, че филтърът би имал ограничен ефект, той като няма да следи незаконни дейности в мрежите за директен обмен на файлове, където всъщност се извършва най-голямата част от обмена на незаконно съдържание. Филтърът неминуемо ще забави скоростите на браузване в интернет за всички, назависимо дали се правят опити за достъп до забранени сайтове или не. Все пак неговата компания е дала съгласието си за участие в теста.

Собствено проучване на правителството не разсейва тези притеснения, а напротив – засилва ги. Доклад на комуникационната служба от лабораторни тестове, извършени с шест неназовани програми за филтриране на интернет,  показва смесени  резултати. Най-добрият филтър забавя скоростите на браузване до 2%; останалите пет забавят с от 22% до 87%.

Проучването показва също, че филтриращите програми са били ефективни през 92% от времето, но филтрите са хванали в мрежите си и около 3% от легитимните сайтове.

Коментар