Търсачка предложи плащане за добри отговори

Отскоро в търсачката Mahalo.com заработи системата Mahalo Answers, която дава възможност на потребителите да задават и да отговарят на въпроси. Mahalo акумулира информация и знания, които се получават с отговорите на зададени въпроси. Всеки, който иска да попита за нещо, трябва да формулира въпроса си и да „заложи” определена сума в Mahalo долари за правилния отговор. Други потребители предлагат отговори, избира се най-добрият отговор и неговият автор получава възнаграждение. Според хората, които поддържат Mahalo, този бизнес модел е печеливш за всички.
Историята
Основател на Mahalo е Джейсън Калаканис, съосновател на Weblogs и бивш генерален мениджър на Netscape. Калаканис даде старт на Mahalo през май 2007 г., подпомогнат финансово от Sequoia Capital, Elon Musk и News Corp. От пускането на търсачката досега той не е споделял с подробности какви са дългосрочните му планове за развитие на Mahalo. Проектът започва с изграждането на машина за търсене, включваща 100,000 най-често задавани термини за търсене. След това се добавя съдържание във формата на бележки "Mahalo Guides," както и вертикално съдържание, в което влизат статии с консултации „Как да…?” и ревюта на видео игри.
Сега на своя личен блог Калаканис дава отговор на въпроса за дългото си мълчание, както и какво представлява системата Mahalo Answers и каква е причината да бъде включена като част от търсачката.
През последните две години авторът е изучавал пресечната точка на хората и трите интернет услуги: търсене, съдържание и обмен на знание. Тези три продукта, или процеси, според него, служат и помагат на хората да решават проблемите си от реалния свят, поради което процъфтяват през годините.
Най-новата придобивка – Mahalo Answers Калаканис описва както липсващото парче от пъзела на търсене, съдържание и обмен на знание.
Как работи Mahalo Answers
Един потребител може да зададе въпрос безплатно, но е окуражен да предложи някаква сума, която би платил за един полезен отговор. (Калаканис предлага 3 долара като начало.) Mahalo събира депозити чрез PayPal или от сметката на потребителя в "Mahalo долари." След избиране на най-добрият отговор, потребителят плаща цената, която е предложил първоначално. Ако няма подходящ отговор, депозитът се връща изцяло на потребителя. Но анулирането на твърде много депозити води до изпращане на червени флагове и маркиране на профила на потребителя. Ако той не реши кой е най-добрият отговор в рамките на три дена от публикуването на въпроса, той или тя губи депозита.
Всеки Mahalo долар струва 75 цента, когато се изплаща на потребителите, които са предложили правилните отговори. Така на всеки предложен долар, Mahalo удържа 25 цента.
Според Калаканис всеки печели от този бизнес модел. Потребители получават отговор на въпросите си, други потребители получават награда, а търсачката набира знания. "Целта ни е да създадем устойчив, голям обмен на знания и пари през системата, за да създадем един жизнен бизнес не само за Mahalo, но и за хората, които отговарят на въпросите," каза Калаканис. "Нашата надежда е, че един ден хора с познания ще могат да печелят немалка част от месечния си доход, а може би и цялата, давайки правилни отговори в  Mahalo Answers."
Карате йерархия в Mahalo
Както при йерархията на каратистите, потребителите на Mahalo печелят колани с различни цветове, според активността им. Всеки потребител се изкачва в йерархията с увеличаване на спечелените точки. За бял колан, например, са необходими 50 точки. За достигане на четвърто ниво и съответно черен колан ще трябва да се съберат 80,000 точки. Всяко ниво позволява потребителите да участват по-често, а броят на точките, получени да даване и получаване на награди се натрупва, така че хората да не могат да си „купят” следващото ниво.

Както при всеки друг бизнес, Mahalo Answers не дава гаранции за бързо забогатяване. Ползата, разбира се, не винаги е материална. Както казва в своя блог Калаканис „най-важното, което съм научил за онлайн базите знания, е, че те работят благодарение на добрата воля, която всеки от нас притежава. Ние обичаме да си помагаме един на друг при решаването на проблемите си и това ни доставя голямо удоволствие и награда. Ако целта на Google е да индексира цялата информация на света, то целта на Mahalo Answers е да индексира добрите намерения на света.

Коментар