Признаха зависимостта от игрите за болест

Нова болест се появи в последното издание на класификатора на Световната здравна организация. Тя се нарича „игрово разстройство” и получава код 6C5, който лекарите ще записват в медицинските досиета на пациентите.

Дълго време имаше спорове за това как игрите влияят на психиката на хората, но сега СЗО сложи точка по въпроса със заключението, че игрите наистина влияят на поведението и психиката, а целият комплекс от свързани с това симптоми е обобщен с понятието геймърско (игрово) разстройство.

В класификацията на СЗО, между другото, новото заболяване граничи с разстройствата, причинени от употребата на психоактивни вещества като алкохол и наркотици (6С4).

СЗО идентифицира три признака на проявата на болестта, въз основа на които може да бъде поставена диагноза на игрално разстройство. Те включват:

  • невъзможност на човек да поеме контрола върху играта;
  • приоритетът на играта е по-висок от този на други жизненоважни дейности;
  • засилващо се увлечение по играта, въпреки появата на негативни последици.

Лекарите отбелязват, че моделът на поведение при игрово разстройство води до значително влошаване на личните, семейните, социалните, образователните, професионалните и/или други важни сфери.

При това, естеството на заболяването може да бъде непрекъснато, епизодично или повтарящо се, заключават специалистите на Световната здравна организация в дефиницията за геймърско разстройство.

Коментари по темата: „Признаха зависимостта от игрите за болест”

добавете коментар...

  1. Genve

    А педе*астията не?!? WTF…

Коментар