Intel уволни Браян Крзанич, заради интимна връзка

След пет години начело на Intel главният изпълнителен директор Браян Крзанич бе принуден да напуснe поста си, както и мястото си в борда на директорите, заради неприемливи за компанията отношения със „служител“. За временен CEO е назначен главният оперативен директор Робърт Суон.

Според официалното съобщение, поводът за освобождаване на Крзанич са „консенсусни отношения със служител на Intel“. Вътрешно разследване в компанията потвърждава, че Крзанич е нарушил политиката на Intel в частта, която забранява интимните приятелства, и кодекса на поведение, валиден за всички мениджъри.

Председателят на борда на директорите Анди Брайънт благодари на Крзанич за приноса му в развитието на компанията и същевременно изрази увереността си в способностите на Робърт Суон да ръководи Intel в периода на търсене на нов главен изпълнителен директор, който ще бъде седми в историята на процесорния гигант.

По-рано Брайън Крзанич също привлече вниманието към себе си, след като се разбра, че е продал своите акции в компанията на стойност 39 млн. долара преди Intel да съобщи за уязвимостите Meltdown и Spectre, открити в нейните процесори. Това провокира няколко групови иска и обвинения в мошеничество с акции срещу CEO-то.

Коментар