Fujitsu залага на ARM чип в екзафлопов суперкомпютър

Fujitsu работи по първия японски суперкомпютър с производителност над 1 екзафлоп

Процесор с архитектура ARM ще се използва в първия японски компютър с производителност над 1 екзафлоп – модела Post-K на Fujitsu. Компанията представи прототип на чипа по време на конференцията ISC High Performance 2018 във Франкфурт.

По план, суперкомпютърът Post-K трябва да влезе в експлоатация през 2021 г. Очаква се ARM чипът да осигури по-голяма производителност на суперкомпютърните приложения, в сравнение със съществуващите сървърни процесори с общо предназначение.

За първи път в този процесор е интегрирана архитектура ARMv8-A Scalable Vector Extension (SVE), която разширява значително възможностите на платформата ARM за векторна обработка. SVE ще се използва за ускоряване на съществуващите приложения – в частност, за научно и инженерно моделиране, базирани на изчисления с двойна точност.

Процесорът е проектиран за работа с широк диапазон от приложения, вкл. изкуствен интелект, машинно обучение, сигурност и блокчейн, обработка на големи данни и IoT. Така например, приложенията за дълбоко обучение също ще извлекат полза от възможностите на чипа за изчисления с половин точност.

Демонстрираният прототип има 48 основни ядра и две или четири спомагателни ядра, които поемат операциите за вход-изход, интерфейса за асинхронни съобщения и др. Хардуерът за векторни операции е 512-разреден, което е 4 пъти повече отколкото при векторния блок на процесора SPARC64 VIIIfx, използван в суперкомпютъра K Computer, който първи преодоля 10 петафлопа.

Коментар