САЩ готвят ограничения за китайските инвестиции

Компании с дори 25% китайско участие няма да могат да купуват американски хай-тек фирми

САЩ подготвят ограничения за китайските инвестиции в американски фирми, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от правителството. Това е поредна стъпка от ескалацията на търговската война между двете водещи икономики в света.

Замисълът е компании, които са поне 25% китайска собственост, да не могат да купуват американски фирми, притежаващи значими индустриални технологии. Този праг за китайския дял обаче може да се промени. Окончателният вариант на документа ще бъде публикуван тази седмица.

Според източника на Ройтерс, инвестиционните ограничения са насочени към ключови сектори, вкл. развиваните от Китай в рамките на плана „Made in China 2025“. В частност, това са информационните технологии, роботиката, аерокосмическата и корабостроителната индустрия, фармацевтичния, енергийния и други високотехнологични сектори.

За подготвяните ограничения по-рано съобщи и Уол Стрийт Джърнъл. По данни на американската медия, Министерство на търговията и Съветът за национална сигурност на САЩ настояват за засилване на експортния контрол, за да се предотврати достъпът на Китай до върхови американски технологии.

Коментар