Ценови заговор на пазара за DRAM памети

DRAM паметите продължават да поскъпват, докато Китай разследва ценови заговор

Трите водещи производители на оперативна памет – Samsung Electronics, SK Hynix и Micron Technology – може да бъдат глобени с 8 млрд. долара от Китай за предполагаем ценови заговор на пазара за DRAM чипове, съобщи DigiTimes.

Поскъпването на DRAM, което се наблюдава от 2017 г. насам, повлия негативно на рентабилността на китайските производители на смартфони. Това привлече вниманието на антимопонолното бюро към министерство на търговията и през декември м.г. служители на ведомството се срещнаха с представители на Samsung да изяснят ситуацията.

И след тази среща обаче цените на DRAM паметите продължиха да поскъпват. През май т.г. китайският регулатор се срещна и с ръководството на Micron, който е третият по големина производител на памети. По-късно подобни срещи се състояха с лидерите на пазара – Samsung и SK Hynix.

През първото тримесечие на 2018 г. трите производителя контролираха заедно около 96% от световния пазар на DRAM памети, възлизащ за този период на над 23 млрд. долара. Samsung, SK Hynix и Micron вкупом заявиха, че сътрудничат на китайския регулатор в изясняване на създалата се ситуация на пазара.

Ако бъде доказано, че трите компании участват в ценови заговор, съгласно китайското антимонополно законодателство те могат да бъдат санкционирани с глоби от 800 млн. до 8 млрд. долара. Размерът на глобата ще зависи от приходите, които компаниите са получили от продажби на DRAM чипове в страната в периода 2016-2017 г.

Не за първи път DRAM чипмейкърите са уличавани в подобни нарушения. По-рано Samsung, SK Hynix и Micron, заедно с още две компании – Infineon и Elpida Memory – бяха глобени за манипулации на цените в периода от 1999 до 2002 г. В резултат на това, Infineon прекрати своя DRAM бизнес, а японската Elpida беше погълната от Micron.

В последно време Китай се утвърди като най-големият потребител на DRAM памети. През 2017 г. азиатската държава внесе памети на стойност 88,92 млрд. долара, увеличавайки покупките с почти 40%.

Коментар