Wizz Air откри хангар за самолети в София

Първият хангар за самолети на Wizz Air в България има капацитет за изпълнение на над 300 сесии по поддръжка на година (снимка: Wizz Air)

Нискотарифният превозвач Wizz Air откри първия си хангар в София. Това е четвъртият център за самолетна поддръжка на авиокомпанията в Европа и първият на Балканския полуостров, подчертаха от компанията.

Хангарът ще осигури самолетна поддръжка според стандартите на авиокомпанията, като има възможност и за допълнително разширение. Така Wizz Air ще увеличи възможностите си за локална поддръжка на самолетите Airbus A320.

Съоръжението е изградено в партньорство с българската компания за авиопревози Rose Air в район Северен на летище София и е с капацитет на изпълнение на над 300 самолетни проверки годишно с цел поддръжка. В хангара ще могат да се извършват и основни метални ремонти.

Наскоро флотилията на Wizz Air надмина 100 самолета, 14 години след основаване на компанията, която всяка година разширява дейността си в Европа със средно 20%. Флотилията на Wizz Air в момента се състои от 71 самолета Airbus A320 и 31 самолета Airbus A321, като тя е и една от най-младите в Европа със средна възраст на самолетите от само 4,6 години.

Самолетите Airbus A320 са в употреба средно по почти 13 часа на ден, което позволява на компанията да запази ниските си разходи на единица и в същото време да осигури изгодни цени за клиентите.

Плановете за бъдещ растеж на Wizz Air включват доставката на още 266 самолета Airbus от най-ново поколение до края на 2026 г. Амбицията на Wizz Air е да се превърне в една от петте най-големи авиокомпании в Европа и за целта ще инвестира допълнително на пазарите, където присъства по-слабо, правейки пътуванията със самолет достъпни за все повече хора.

„Тази инвестиция свидетелства за ангажимента на Wizz Air към българския пазар и ще подкрепи създаването на 100 нови местни работни места”, заяви Андраш Радо, мениджър „Корпоративни комуникации” на Wizz Air (снимка: Wizz Air)

Wizz Air стартира дейността си в България преди 12 години. Компанията има 8 базирани самолета у нас: един във Варна и седем в София, включително 4 ултра-ефективни Airbus A321. От първия полет на Wizz от България до днес над 12 милиона пасажери са пътували по 45-те маршрута до 20 страни на авиокомпанията.

Новият хангар за самолети в София е първият център за поддръжка на Wizz Air на Балканите, с капацитет за изпълнение на над 300 сесии по поддръжка на година, заяви Андраш Радо, мениджър „Корпоративни комуникации” на Wizz Air. „Тази инвестиция допълнително свидетелства за ангажимента на Wizz Air към българския пазар, към София, и ще подкрепи създаването на 100 нови местни работни места”, допълни той.

„Смятаме, че това стратегическо решение на Wizz Air, освен ясните ползи за нискотарифния превозвач и всички заинтересовани страни, ще създаде допълнителни възможности за работа на висококвалифицирани инженери и специалисти по поддръжка. Това би спомогнало за задържането на местните талантливи експерти и за по-нататъшното развитие на индустрията по поддръжка и ремонт в България като страна с почти 100-годишна история в строителството на самолети”, посочи Иван Дочев, управител на Rose Air.

Коментар