Siri прекъсна доклад на британски министър

Освен че помагат, набиращите популярност гласови асистенти в смартфоните в някои случаи могат да се държат непредсказуемо, предизвиквайки комични ситуации…

Проблемът в използването на виртуалните помощници проличал нагледно по време на заседание в британския парламент. Гласовият асистент Siri на Apple прекъснал изказването на министъра на отбраната Гавин Уилямсън, предаде BBC.

Министърът оставил включена функцията „Hey Siri”, която позволява активиране на асистента с гласова команда. В резултат на това, умният помощник реагирал при споменаване на думата „Сирия” в доклада на Уилямсън, докато той говорел за текущата борба срещу тероризма.

Siri се задействал и проговорил, за удивление на парламентарната аудитория: „Ето какво намерих в интернет по заявка „Сирия”. Сирийската демократична армия, която поддържат…”. Министърът обаче реагирал бързо и спрял своя виртуален асистент.

„Съжалявам. Всъщност, рядко се случва собственият ви мобилен телефон да ви прекъсне”, казал с усмивка Гавин Уилямсън и продължил с четенето на доклада си пред депутатите.

Коментар