Учени наблюдават за първи път раждането на планета

PDS 70b си прокарва път през плането-образуващия материал около млада звезда – източник: Independent Digital News & Media Limited (ESO/A. Müller et al)

Зашеметяващи изображения, направени с помощта на „Много големия телескоп” (VLT) на Европейската южна обсерватория (ESO), дават безпрецедентна представа за това как се формират планетите. Откритието може да ни помогне да разберем как се зараждат планетите много по-подробно от всякога, съобщи MSN.com.

Досега актът на образуване на планетите беше забулен в покривало от прах. Но в новото космическо изследване учените от Института за астрономия Макс Планк най-накрая успяха да уловят зрелищно ясен образ на планета, пробиваща диска, от който се образува.

Публикуваните снимки показват как формиращата се планета PDS 70b си прокарва път през плането-образуващия материал около млада звезда. Планетата се вижда като ярка светлина вдясно от черната част в центъра на изображението, отстояща на на около три милиарда километра от централната звезда – това е колкото разстоянието между Уран и Слънцето.

Тъмната област, която може да се види в средата на снимката, се дължи на коронограф – маска, която блокира заслепяващата светлина на централната звезда и позволява на астрономите да открият много по-слабото светлинно излъчване на диска и планетата. Това е онази маска, която позволява на планетата да се формира, тъй като иначе ярката светлина на звездата ще преодолее всяка светлина, идваща от самата планета.

„Тези дискове около младите звезди са родните места на планети, но досега само малка част от наблюденията са открили намеци за бебешки планети в тях”, казва Мириам Кеплър, който ръководи екипа, открил все още образуващото се небесно тяло.

Коментар