AMD си отглежда китайски производител на x86 процесори

Партньорството на AMD и китайската Hygon в процесорите за сървъри се случва на фона на разгаряща се търговска война между Китай и САЩ

Четвърти играч навлиза на пазара за x86-съвместими процесори. Това е китайската компания Hygon, която ще конкурира водещите производители Intel и AMD, както и тайванската VIA със значително по-скромно присъствие на пазара.

Hygon започна серийно производство на сървърни x86-съвместими процесори под името Dhyana, базирани на микроархитектура AMD Zen. Чиповете са разработени от компанията Chendgdu Haiguang IC Design Co., създадена по-рано тази година като съвместно предприятие на Hygon и AMD.

Появата на четвърти производител на x86 процесори е резултат от нов, отворен подход на AMD. Чипмейкърът от Сънивейл, Калифорния е дал на Hygon права да използва Zen технологията срещу сумата от 293 млн. долара, съобщи Forbes.

Условията на споразумението предвиждат също така AMD да получава регулярни плащания, или такси, след изтичане на срока на действие на лиценза за използване на интелектуалната собственост на компанията. Освен това договорът не ограничава AMD да продава собствени x86-съвместими процесори на територията на Китай.

AMD твърди, че не е предоставила на китайските си партньори окончателния дизайн на чиповете. Вместо това компанията е позволила на Hygon да използва собствени разработки в проектирането на процесорите, предназначени изключително за вътрешния китайски пазар.

Въпреки това, новите процесори имат незначителни разлики от линията сървърни чипове AMD EPYC от първо поколение. Така например, за да обезпечи поддръжка на Linux ядрото, разработчикът на Dhyana е добавил само нови идентификатори на производителя и серийни номера. Размерът на кода за Linux, създаден от Hygon, не превишава 200 реда.

Друга особеност е, че за разлика от оригиналните AMD EPYC, които се доставят във вид на отделни чипове за инсталиране в гнездо на дънната платка, китайските чипове са от тип SoC (система на чип), т.е. запояват се директно на дънната платка.

Партньорството на AMD и Hygon се случва на фона на разгаряща се търговска война между Китай и САЩ при управлението на Доналд Тръмп. Но още през 2015 г. администрацията на Барак Обама забрани износа на Intel Xeon сървърни процесори в Китай, поради опасения, че тези чипове могат значително да улеснят реализацията на китайската ядрена програма.

Организирането на собствено производство на x86-съвместими процесори е стратегически важна задача за държавата Китай. Чрез сделката с AMD тя получава възможност да укрепи независимостта си от вноса на чипове и да се бори с господстващото положение на Intel на пазара за x86-процесори.

Същевременно, сделката изглежда печеливша и за AMD. Сложната структура на смесеното дружество позволява на AMD да лицензира своята технология, без да нарушава законите и ограниченията, като в същото време си гарантира печалба в краткосрочен и средносрочен план, без да прави каквито и да било значителни инвестиции.

Коментари по темата: „AMD си отглежда китайски производител на x86 процесори”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    до 5 години със собствени ресурси ще произвежда 30% и повече от световните най-високотехнологични стоки.

    Китай изкупува суровините на света и така създава 40% от БВП на света.
    Китай носи светът на гърбът си.

  2. Киро

    x86 технологията не е умираща, защото е в основата на x86_64 технологията и то благодарение на AMD. Иначе трябваше всички да си изхвърлят старите компоти и да си купят нови. Колкото до икономическата война, явно американците искат покачване на цените на електронните устройства в световен мащаб.

  3. ха

    На практика x86 технологията умира, защото все по-малко фирми пишат софтуер за тази платформа. Именно затова подобен ход на AMD е повече от логичен – да разширят пазара, като се появи по-евтина процесорна продукция от този модел.

    Всъщност икономическата война между САЩ и Китай е довела до подобно нещо. Ако някак Китай реши да забрани вноса на x86 процесорите (заради опасност за националната сигурност, естествено), то вече има местен производител, който ще съхрани използването на технологията в Китай.

  4. икономист

    понеже си програмист… не коментирай икономика ако обичаш…
    “гледал по телевизията”

  5. програмист

    в Kитaй зapaди пo-дoбpoтo зaплaщaнe ce зaвpъщaт и yчeнитe им и ĸaдpитe и cтaндapтa им нa живoт e пo-виcoĸ oтĸoлĸoтo нa бeздoмнитe aмepиĸaнци.
    Глeдax ĸлип във интepнeт ĸъдeтo пoĸaзвaт yлицитe нa гoлeмитe гpaдoвe ĸaтo Лoc Aнжeлиc ĸoитo ca oceяни cъc пaлaтĸитe нa нeщacтни и бeздoмни глaдни aмepиĸaнци ĸoитo cпят и пpeз зимaтa в нaй-гoлeмитe cтyдoвe нa oтĸpитo. Знaeте ли чe 60 милиoнa aмepиĸaнци ca нa ĸyпoни зa xpaнa a пoчти 30 милиoнa нямaт и тaĸивa и 44 милиoнa ca извън здpaвeoпaзвaнeтo и eтo ти щacтливия живoт в aмepиĸaтa. Дoĸaтo в Kитaй имaт зaвoди нa вceĸи ъгъл зa вcяĸaĸвa пpoдyĸция , oт ĸлeчĸи зa зъби дo caмoлeтoнocaчи и ĸocмичecĸи paĸeти имaт и ĸocмичecĸa cтaнция , дoĸaтo тexнoлoгичнa aмepиĸa oщe пoлзвa pycĸитe paĸeти и pycĸaтa ĸocмичecĸa cтaнция 2. aмepиĸaнцитe изнecoxa зaвoдитe в Kитaй и ceгa пpи eдни caнĸции и митa щe зaгyби aмepиĸa a нe Kитaй зaщoтo вcичĸo ce пpoизвeждa в Kитaй a нe в aмepиĸa.
    Китай от 3 години е призната за първа икономическа сила в света и тепърва ще изпревари и останалия свят технологично а вече е изпреварила и заводски запада и америка. В Китай в момента се строят хиляди и десетки хиляди високо технологични заводи за чипове и електромобили и във всички сфери на промишленоста и до 5 години със собствени ресурси ще произвежда 30% и повече от световните най-високотехнологични стоки.
    Имат план да завладеят икономически света , единия е да свържат във обща енергомрежа целия свят , континент по континент , държава по държава и да продават ток на целия свят , другия е чрез производство и продажба на високотехнологични продукти и накрая да станат износител на технологии.

Коментар