Руските военни получават ноутбук с процесор Елбрус

Ноутбукът разчита на собствени руски разработки и е предназначен за военните

Холдингът „Роселектроника” създаде защитен ноутбук, проектиран на базата на руски процесор Елбрус 1С+ и работещ под управление на руска операционна система Елбрус.

Мобилният компютър е предназначен за нуждите на военните и няма изгледи да се появи на свободния пазар. „Ростех” не разкрива цената на устройството в официалното прессъобщение, но според руски медии, Министерството на отбраната ще купува ноутбука на цена от 500 000 рубли за брой (около 8000 долара).

За сравнение, Panasonic продава своите защитени ноутбуци на цена от около 3000 долара за брой. Наскоро японската компания беше призната за най-добрия производител в категорията. Но трябва да се има предвид, че Panasonic използва стандартни компоненти, докато Елбрус 1С+ разчита на собствени руски разработки.

Елбрус 1С+ е произведен по 40-нанометрова технология, има едно изчислително ядро с архитектура Елбрус и едно графично ядро с поддръжка на хардуерно 3D ускорение. Процесорът поддържа режим на защитени изчисления с хардуерен контрол на целостта на данните.

Мобилният компютър е оборудван със 17-инчов екран, отличава се с модулна конструкция и херметизиран алуминиев корпус за работа при екстремни условия – например, при температури от -20 до +55 градуса по Целзий.

Коментари по темата: „Руските военни получават ноутбук с процесор Елбрус”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Не можеш да напишеш софтуер за нещо, за което не знаеш как работи. Освен ако нямаш компилатори за него и сета от инструкции, които използва.

  2. минувач

    Чети преди да пишеш! За военните, ако разбираш какво означава това!!

  3. ха

    Защитен компютър със стандартни компоненти е все едно високотехнологичен автомобил от шперплат.

Коментар