Google: Android създаде повече избор, не по-малко

Европейската комисия игнорира факта, че смартфоните с Android се конкурират на пазара с iOS устройствата, заяви шефът на Google Сундар Пичай в коментар за глобата от 4,3 млрд. долара, която Брюксел наложи вчера на интернет компанията за това, че възпрепятствала разпространението на устройства с клонинги на Android.

Освен това Комисията пропуска факта, че на пазара има огромен избор от устройства с Android, по-точно около 24 000 различни устройства във всеки ценови сегмент, допълва Сундар Пичай в публикация в блога на Google, озаглавена „Android създаде повече избор, не по-малко”. Около 1300 компании произвеждат Android смартфони, а приложенията в магазина Google Play са повече от 1 милион.

По думите на Пичай, никой производител не е задължен да спазва правилата, които определят съвместимостта на устройствата със съществуващ софтуер. Производителите са свободни да използват или променят Android, както искат. Като пример се посочва онлайн търговецът Amazon с неговите таблети и телевизионни приставки.

За платформа с отворен код, каквато е Android, са необходими определени правила, за да бъде осигурена съвместимостта на голям брой различни устройства и приложения, подчертава Съндар Пичай. По неговите думи, днешните Android смартфони често идват с голям брой предварително инсталирани приложения (до 40), много от които нямат нищо общо с Google.

Вчера Европейската комисия наложи на Google глоба от 4,3 милиарда долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара на мобилни операционни системи. По-специално, компанията е обвинена, че не позволява на производителите на смартфони да пускат устройства с операционна системи, получени чрез клониране на Android.

CEO-то на Google изразява загрижеността на компанията, че решението на Европейската комисия може да наруши внимателно балансираното равновесие на пазара и да даде тласък в разпространението на затворени (частни) операционни системи.

Коментари по темата: „Google: Android създаде повече избор, не по-малко”

добавете коментар...

  1. политко

    Те и ширещите се слухове за извиване на ръце от страна на гугле на производителите са именно за “внимателно балансираното равновесие” 🙂 то очаквано изказване от голяма компания загубила връзка с корените си. Инак на 30% е прав човека де – трябват си правила и т.н., но и тези правила трябва пазара сам да си ги определя, не чичко гугле 🙂
    Инак си е на 100% ясно, че на ЕК не му пука за потребители, монополи и т.н. – попълват си бюджета хората и то за сметка на американска компания 🙂

  2. Комбайнер

    Не знам какъв избор се дава, след като изборът на Search Engine беше премахнат за да се засили монопола:
    “https://android.googlesource.com/platform/packages/apps/GlobalSearch/
    +/592150ac00086400415afe936d96f04d3be3ba0c”

    Да не говорим, че този който беше направил промяната е използвал името Anonymous Coward за да не се асоциира истинското му име с това явно политическо решение.

Коментар