Учени доказаха вредата от джаджите за юношите

Интуитивното разбиране, че дългосрочната употреба на цифрови устройства не позволява на децата да се концентрират, беше доказана научно. Изследване на Американската медицинска асоциация свързва симптомите на „Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност” (ADHD) при юношите с честото използване на електронни джаджи.

Проучването е продължило две години и обхваща 2587 деца от средни училища, които по няколко пъти на ден са се обръщали към различни цифрови устройства. Оказва се, че тези ученици е два пъти по-вероятно да проявят тежки симптоми на ADHD – например липсата на търпение и невъзможност да контролират импулсивността си, отколкото техните връстници.

Колкото повече цифрови устройства използват юношите, толкова по-голяма е вероятността от поява на тревожните симптоми на заболяването, докладват изследователите.

В същото време учените уточняват, че събраната статистика не позволява точно да се установи причинно-следствената връзка между употребата на цифрови устройства и ADHD. Възможно е засегнатите тийнейджъри вече да са имали симптоми на ADHD.

Освен това информацията за симптомите е получена чрез анкетиране на учениците, а някои от тях може да са скрили истината, за да избегнат вина или срам, отбелязва Engadget.

Въпреки това изследването показва, че е желателно да се ограничи използването на устройства от децата, като същевременно бъдат насърчавани по-здравословни навици – например, с помощта на софтуерни инструменти, които ограничават времето на използване на устройството.

Коментар