ИТ гиганти се обединиха за преносимост на данните

Софтуер с отворен код ще позволи на потребителите бързо и безплатно да пренасят данните си между различни платформи

Водещи ИТ компании се обединиха около идеята за лесна преносимост на данните между различни платформи. Това ще стане чрез проект с отворен код, наречен Data Transfer Project (DTP).

Същността на проекта се състои в разработка на софтуер с отворен код, който ще позволи на потребителите бързо и безплатно да пренасят данните си между различни платформи. В инициативата са ангажирани Microsoft, Google, Facebook и Twitter, които развиват основните социални мрежи и платформи.

Проектът ще стъпи на облачни сървъри за съхранение и предаване на потребителски данни. А фактът, че Data Transfer Project е замислен като платформа с отворен код, несъмнено ще привлече голям брой външни участници.

Учредителите на инициативата очертаха няколко направления в своята работа:

  • Всичко за потребителя: инструментите на платформата трябва да бъдат отворени и съввестими с индустриалните стандарти, прости за използване и достъпни за всеки;
  • Надеждни стандарти за конфиденциалност и сигурност;
  • Уважение към всички.

Възможността за лесно пренасяне на данни от една платформа на друга ще позволи на новите компании по-опростено и по-бързо да се наложат на пазара, тъй като ще бъде по-лесно привличането на нови потребители, подчертават от DTP.

Не се съобщава кога проектът ще придобие завършен вид. Но още отсега всички заинтересовани могат да изследват изходния код на проекта DTP в GitHub. На този етап има възможност за пренос на снимки, е-поща, данни от календара, контакти и списъци със задачи.

Коментар