Младите ни информатици ще отстояват постижения на eJOI

Най-добрите ни млади програмисти за втори път ще премерят сили със свои връстници от страните-членки на Съвета на Европа

Четирима състезатели от Младежкия национален отбор по информатика на България са в последния етап от подготовката си за предстоящата втора Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI, която ще се проведе в Иннополис, Русия от 26 юли до 1 август т.г.

Отборът, който ще представи България на eJOI, е в състав: Андон Ивайлов Тодоров – ученик в 8 клас на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”; Виктор Ивайлов Кожухаров – ученик в 9 клас на Математическа гимназия „Баба Тонка” в Русе; Георги Георгиев Петков – ученик в 8 клас на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”; и Константин Каменов Каменов – ученик в 8 клас на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI се проведе през септември миналата година в София с участието на отбори от 22 страни-членки на Съвета на Европа, като постави пред обществеността темата за необходимостта от национална стратегия за развитие на младите таланти по информатика.

Освен че имаха шанса да премерят знания и умения по програмиране с близо 100 свои връстници на възраст до 15,5 години от различни страни на разширена Европа, младите таланти опознаха важна част от културно-историческото наследство на страната ни, като посетиха забележителности в София и Пловдив. Те заедно станаха част от мащабно и основополагащо състезание в областта на информационните технологии.

Пилотното издание на еJOI доказа, че страната ни има амбицията и работи за силна ИТ индустрия и лидерско място на ИТ картата на света и че резултат в тази насока може да бъде постигнат чрез обединените усилия на бизнеса, академичните среди, неправителствени организации, правителството и европейските институции.

Коментари по темата: „Младите ни информатици ще отстояват постижения на eJOI”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Децата ще загинат бавно но сигурно като Титаник ако останат в тая окаяна страна

  2. Бастет

    Бягайте далеч от БГ

  3. 123

    Браво на децата. Не всички си губят времето с FORTNITE.

Коментар