Най-умният гласов асистент, излъчен след 800 въпроса

Анализатори от Loup Ventures съставиха класация на гласовите помощници за смартфони, или т.нар. виртуални асистенти, в зависимост от това как се справят с въпросите на потребителите. По време на тестовите са зададени над 800 въпроса на всяко от 4-те най-популярни приложения.

Най-умен се оказва гласовият помощник Google Assistant, следван от Siri (Apple), Alexa (Amazon) и Cortana (Microsoft). Победителят отговаря правилно на въпросите в 85,5% от случаите, в сравнение с 61,4% и 52,4% съответно за Alexa и Cortana.

Siri вече не е най-глупавият гласов помощник, справяйки се със заявките към него в 78,5% от случаите, което му отрежда второ място. Очевидно Apple е подобрила значително софтуера, който по-рано беше на дъното в класацията.

Loup Ventures е изследвала приложенията с изкуствен интелект в два аспекта: 1) разбира ли гласовият помощник какво го питат и 2) отговаря ли правилно. Наборът от 800 въпроса е разделен на пет категории: локални (напр. къде е най-близкото кафене), търговия (напр. поръчка на стоки), навигация, информация и команди.

AI приложенията са класирани по два показателя: 1) разбира ли гласовият помощник какво го питат и 2) отговаря ли правилно

Изпитанията са проведени с използване на Google Assistant на Pixel XL, докато Siri, Alexa и Cortana са тествани с iOS приложения. Гласовият помощник Google Assistant показва най-добри резултати във всички категории въпроси, с изключение на Команди.

Коментар