САЩ ще налеят милиарди в частни ИТ компании

Нова правителствена програма ще възражда полупроводниковата индустрия на САЩ

Правителството на САЩ обяви програма за финансиране на високотехнологични разработки в сферата на чиповете от частни ИТ компании. Основни цели на програмата са създаване на нова електроника за нуждите на армията и възраждане на американската полупроводникова индустрия.

DARPA, агенцията за перспективни военни разработки към Министерство на отбраната на САЩ, ще похарчи в близките пет години около 1,5 млрд. долара по научно-изследователски договори. Парите са осигурени от новата правителствена програма Electronics Resurgence Initiative (ERI), насочена към възраждане на електрониката на САЩ, стана ясно на конференция ERI Summit в Сан Франциско.

Според публикация в The EE Times, за изпълнители на четири одобрени проекта на DARPA в рамките на програмата са избрани компании като IBM, Intel, Nvidia, Qualcomm и Skywater. По програмата ще бъдат финансирани още компаниите Applied Materials, Ferric, HRL Laboratories, Mentor Graphics, Xilinx, ARM и Globalfoundries.

Одобрените четири проекта са само част от програмата ERI, чиято цел е да посрещне нуждите на Министерство на отбраната и едновременно с това да ускори развитието на полупроводниковата индустрия в условия на намаляваща доходност, както и да стимулира разработките на по-бързи, ценово достъпни и компактни чипове в рамките на Закона на Мур.

Коментари по темата: „САЩ ще налеят милиарди в частни ИТ компании”

добавете коментар...

  1. 007

    Които първи създаде skynet ИИ ще има кратко предимство.

  2. z

    комунизират се

  3. Председателя Си

    Рано или късно, ще ни последват всички.

Коментар