Google пусна безплатeн Wi-Fi в Нигерия

Точките за достъп Google Station поддържат интернет скорости до 30 Mbps

Google стартира услуга за безплатен безжичен интернет в Нигерия. Както и в други държави – като Индия, Индонезия, Мексико и Тайланд, компанията си партнира с местни интернет доставчици, които осигуряват достъп до инфраструктурата, а Google, от своя страна, осигурява облачна платформа и хардуер.

Безплатен интернет през точките за достъп Google Station ще се предлага в райони с висока концентрация на хора, като например търговски центрове, летища и училища. „Станциите“ вече работят в пет места на най-големия град в страната – Лагос, а до края на 2019 г. ще бъдат пуснати около 200 точки в още пет града – Порт Харкорт, Абуджа, Кадуна, Енугу и Ибадан.

Това не е първата интернет инициатива на Google в Африка. По-рано компанията стартира проекта Link в Гана и Уганда, чрез който помага на местни интернет доставчици и мобилни оператори да изграждат оптични мрежи. В Кения пък Google води преговори с телекомуникационни оператори за Loon – амбициозен проект за предоставяне на достъп чрез балони, задвижвани от слънчева енергия.

Средната скорост на интернет в Нигерия е 1,86 Mbps, докато Google Station позволява сваляне на данни със скорост 30 Mbps. Очаква се по-високата скорост да стимулира местните жители да ползват интернет услугите.

Коментари по темата: „Google пусна безплатeн Wi-Fi в Нигерия”

добавете коментар...

  1. :о)

    Единствената цел е по-добро следене и контрол на смартфончетата 🙂

    YEAH NIGGA!

  2. Ivan

    Единствената цел е реклама ползвувайте нашите гугълски продукти и услуги – нямате друга алтернатива и това е.

Коментар