Инициатива с отворен код за филмовата индустрия

Софтуерна фондация ще популяризира използването на отворен код при създаването на филми

Кино индустрията и Linux общността създадоха нова организация – Academy Software Foundation, чиято цел е да популяризира използването на софтуер с отворен код при създаването на филми.

Новата организация, дело на „Academy of Motion Picture Arts and Sciences” и Linux Foundation,  включва компании като Animal Logic, Autodesk, Blue Sky Studios, Cisco, DNEG, DreamWorks, Epic Games, Foundry, Google Cloud, Intel, SideFX, Walt Disney Studios и Weta Digital.

Заедно, компаниите възнамеряват да популяризират софтуера с отворен код, да подпомагат студията в приложението на отворени лицензи, да управляват съвместно отворени проекти и да разработват отворени технологии за създаване на изображения, визуални ефекти, анимация и звук.

Създаването на Academy Software Foundation е резултат от двугодишно сътрудничество между Академията за филмови изкуства и науки и Linux фондацията, по време на което е анализиран опитът от използването на софтуер с отворен код в Холивуд.

80% от холивудските студиа и компании във филмовата индустрия използват софтуер с отворен код за решаване на конкретни проблеми, е установено в рамките на проучванията.

Коментар