Как светлината от екрана уврежда зрението

Светлината в различни цветове засяга очите ни по различен начин. Сините лъчи с по-къса дължина на вълната и повече енергия могат с течение на времето да увредят зрението ни – те причиняват дегенерация на макулата, което е една от основните причини за слепота.

Изследване на учени от университета в Толедо, публикувано в сп. „Scientific Reports”, дава по-ясна представа за това как синята светлина уврежда очите, което може да помогне в защитата от подобно въздействие.

В слънчевата светлина има цветове от целия спектър – от синьо до червено, но съвременният човек прекарва голяма част от времето си пред телевизори, компютри и смартфони. Гледаме екраните от много близки разстояния, а също така обичаме да се взираме в тези устройства през нощта, когато синята светлина е най-вредна.

Дегенерацията на макулата е по същество смърт на фоторецепторните клетки на ретината. Учените са изследвали молекулите на ретината, т.нар. Ретинал А, които са необходими на фоторецепторните клетки, за да усещат светлината и да изпращат сигнали към мозъка.

В лабораторни условия учените комбинирали ретинал с различни клетки на тялото, вкл. фоторецепторни клетки. При осветяване със синя светлина, ретината отделя токсични химически молекули, които убиват клетките. Нито синята светлина, нито ретината сами могат да предизвикват подобен фатален ефект.

Но има и добри новини. Учените установили също, че алфа-токоферолът – молекула, отделяна от витамин Е, може да предотврати клетъчната смърт. Изследователите се надяват, че тяхното откритие може да помогне за намиране на лек от рода на капки, които забавят дегенерацията на макулата.

Междувременно, вместо нощни бдения в социалните мрежи, по-добре да почетем класическа книга на хартия, преди заспиване. Със сигурност това би било по-безвредно за очите ни.

Коментар