Очакват взривен ефект от прилагане на блокчейн в бизнеса

Бизнес ефектът от използване на блокчейн технологии в компаниите ще нарасне 800 пъти до края на следващото десетилетие, прогнозира анализаторската компания IHS Markit.

През 2017 г. бизнесът е спечелил около 2,5 милиарда долара от блокчейн. Тази сума се формира от спестявания и ефективност, постигнати от компаниите при използване на технологията. Към 2030 г. ефектът от блокчейн ще достигне 2 трилиона долара, смятат анализаторите.

„Блокчейн въведоха първо фирмите от пазара на финансови услуги, които използват предимствата на технологията най-вече в областта на платежните решения. Технологията обаче е готова да набере скорост в почти всяка индустрия, обхващайки всички  организации през следващите години”, казва старши анализаторът по изследване на пазара на блокчейн в IHS Markit – Дон Таит.

Блокчейн е система за организиране на бази данни. Към момента тя се използва основно като хранилище на информация за сделки с криптовалута (Bitcoin, Ethereum и др.), но може да бъде приложена и в банковия сектор, тъй като крипто-технологията намалява времето за извършване на мащабни сделки. Това се отнася не само до финансовите транзакции и криптовалутата.

Наскоро IBM и логистичната компания Maersk създадоха съвместно предприятие, което ще развива първата в света блокчейн платформа за превоз на товари. Технологията ще позволи използване на дигитални вериги за доставка и ще проследява движението на стоки по целия свят в реално време.

Повечето анализатори са съгласни, че с блокчейн е свързано бъдещето на съвременната електронна търговия. Според прогнозите, публикувани от IBM, до края на 2020 г. около две трети от банковите операции ще бъдат осъществявани чрез тази технология.

Банковият сектор не е единственият, който може да се възползва напълно от всички предимства на блокчейн, тъй като основните принципи на технологията са подходящи за използване в почти всяка сфера на дейност. Според експерти, прозрачността на блокчейн, както и възможността за извършване на транзакции в реално време дават основание да се предполага, че технологията тепърва ще разкрива истинския си потенциал.

Според прогнозите на IHS Markit, внедряването на блокчейн ще играе важна роля за подобряване на технологиите за логистика и управление на веригите за доставки. Световната търговска организация (СТО) заяви, че намаляването на пречките по веригите на доставки има потенциал да увеличи световния БВП с 5%, а търговският оборот – с 15%.

Коментари по темата: „Очакват взривен ефект от прилагане на блокчейн в бизнеса”

добавете коментар...

  1. Blah

    крипто-технологията намалява времето за извършване на мащабни сделки

    Хаха, бурен смях! 🙂
    Децентрализирания консенсус коя е следващата операция винаги ще е по-бавен от централно authority, което решава това.

  2. Anonymous

    Наскоро видях обикновени вафли с надпис на кутията “с добавена реалност”. За тях що няма статия?

  3. Разбирач

    Оставете ги бре! Кучетата си лаят, пък пропагандата си върви! Пак повтарям, блокчейна не е никаква технология, това е прост регистратор на събития. Какво ще постигнете с един прост регистратор на събития си е чисто ваша фантазия. Успех!

  4. Developer

    Много шум за нищо. Към всякакви неща лепват думичката блокчейн и ох оо … ох ох оо-о …. колко иновативно звучи. От цялата маркетингова кампания взривен е ефекта от големия брой напълно безсмислени проекти и огромното количество дезинформация.

    Светът щеше да прогресира технологично много по-добре ако нямаше идиотски глупавите маркетинг компании, рекламни агенти и безсмислени стартъпи – детски градинки – всичко това изразходва време, пари и енергия и отклонява напълно вниманието от сериозните неща.

    Скука и обида е всичко това за мислещите и образовани хора.

  5. програмист

    все едно историтя се повтаря с джава *** и блокчеин

Коментар