Сред първите сме в ЕС с магистратура по блокчейн

С блокчейн технологията могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват технологията в своите проекти

Една от първите три магистърски програми по блокчейн в Европейския съюз стартира в България. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации” и е създадена от технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите.

Блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткойн и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С блокчейн технологията могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти.

Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще. Програмата е подходяща е за всеки, който има желание да придобие методологични и технологични познания за блокчейн и да стане конкурентен специалист в тази перспективна област.

Сред лекторите в програмата са специалисти с дългогодишен опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса като Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков. По време на обучението студентите ще изучават основите на блокчейн технологията, крипто-портфейлите, криптовалутите, крипто-борсите, умните договори (Smart Contracts) и иновациите в контекста на блокчейн технологията.

Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите, те ще придобият знания, свързани с традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за технологичните и финансови компании, както и ще ги улесни при стартиране на собствен бизнес в тази област.

Магистратурата във ВУЗФ представлява изгодна възможност за придобиване на европейска магистърска степен по блокчейн. Освен това oрганизаторите ще предложат стипендии и възможности за разсрочено плащане за участниците в нея. Крайният срок за кандидатстване в магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации” е 1 октомври.

Коментари по темата: „Сред първите сме в ЕС с магистратура по блокчейн”

добавете коментар...

  1. Аман

    Точно във финасовата сфера блокчейна не може да бъде използван, защото се основава на доверието между потребителите. Както казва един мой приятел: “Приятели – приятили, ама сиреното е с пари!”. Затова, по-скоро такива специалности трябва да се нарекат “Професионален измамник или мошеник”, защото на какво ще ги научите, а? То, със същия успех може да обучите студентите и за джихадисти и никой, нищо няма да ви каже!

  2. Хмм

    “Дайте ми принтер и аз ще Ви разпечатам диплома по каквато си поискате магистратура” – девиз на родната образователна система.

  3. Аман

    буахахахаха още сволочи с тапии ша са пръкнат.

Коментар