Обама разгръща космически идеи

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама обсъжда със своя екип амбициозни космически планове. Според информация, изнесена от Блумбърг, разговорите са се водили около идеята да се премахнат бариерите между департамента по отбрана и НАСА.

Екипът на Обама смята, че сътрудничеството между цивилната космическа агенция и и военните космически програми ще ускори повторното изпращане на човек на Луната.

Анализаторите виждат в тази идея началото на космическа надпревара 2.0, този път с Китай. Администрацията на Обама усеща натиска от страна на Китай, който планира да изпрати роботизиран кораб на Луната през 2012 година, а скоро след това и мисия с човек на борда.

Непосредствена цел пред САЩ ще стане изграждане на ракета, която ще закара Орион, следващия космически кораб на НАСА, на Международната космическа станция, на Луната и по-нататък в Слънчевата система.

Плановете на НАСА предвиждат за тази цел да се използва новата ракета Ares, която ще бъде готова през 2015 година. Но Обама иска да види Орион в космоса по-рано.

Настоящата космическа совалка на САЩ ще се “пенсионира” през 2010 година. Ако Орион бъде въведен в употреба с Ares през 2015-а, това означава петгодишен период, през който САЩ ще плащат на Русия за ползване на Международната космическа станция.

Нещо повече, възможно е плановете на НАСА да не бъдат изпълнени в срок, съдейки по досегашната история на космическите програми, както и поради настъпилата рецесия.

Обама и неговите съветници се надяват Пентагонът, който похарчи около 22 милиарда долара през последната година, да сподели част от своите ресурси с НАСА, за да се ускори разработката на Ares.

Коментари по темата: „Обама разгръща космически идеи”

добавете коментар...

  1. Trek

    Е как има защо пак да кацат на Луната.
    Ще маркират лунни терени като своя собственост та дори и да я препродават после. Луната е част от програмата овладяване на космоса – построяването на лунни бази ще осигури напредъка за по-далечни мисии-пътувания. (Жалко, че няма да е скоро)

  2. TechNews.bg

    Какво ще правят на луната, ще носят още камъни? Трябва да влагат пари в междупланетен пилотиран полет.

Коментар