Microsoft възпряла руски хакери да подкопаят демокрацията

Microsoft е пресякла опитите на хакери, свързани с руските власти, да похитят информация от политически групи в навечерието на изборите за Конгреса на САЩ, които ще се проведат тази есен, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от компанията.

Твърди се, че хакерската група Strontium, известна още като Fancy Bear и APT2, е създала фалшиви акаунти на американски консервативни организации и по-конкретно – на института Хъдсън и Международния републикански институт.

Още три фалшиви домейна са създадени така, че да внушават принадлеждност към американския Сенат. Хакерските сайтове и URL адреси са наподобявали сайтове, които жертвите на атаката посещават или от които са свикнали да получават писма.

Това всъщност е бил целеви фишинг, чрез който руските хакери се опитвали да принудят потребителите да въведат логини и пароли във фалшиви страници, за да похитят данните им.

По думите на президента на Microsoft Брад Смит, хакерската атака е била насочена към „подкопаване на демокрацията”. С помощта на фишинг хакерите планирали да получат лични данни и пароли на жертвите, но опитите им претърпели неуспех, подчертава Смит.

По-рано американски компании в сферата на киберсигурността, а също така медии и официални представители на властта заявиха, че Fancy Bear работи за руското правителство.

Коментари по темата: „Microsoft възпряла руски хакери да подкопаят демокрацията”

добавете коментар...

  1. Случаен до Saevar

    Saevar, не ти разбрах напълно писаниците, но да емигрираш в Скандинавска страна и от там да даваш акъл на нас тук как нищо в живота не идвало даром… Не осъзнаваш какъв олигофрен си да даваш акъл от там. И що си там, а не тук?!?
    Съвет от мен, стой си там и докато се наслаждаваш на техния стандарт се опитай да осъзнаеш причините за това там да е добре, а при нас зле. Повече от сигурно е, че си с интелекта на 80% от онези, които няма как да го осмислят. За съжаление!

  2. Saevar

    Колегата Yo го е казал много точно, живея в скандинавия от 20 години и знам как е, , кауна Случаен Фофката или Фофу…. Както влиза тук, е неук трол на който все някой му е крив за тва че е некадърен …., нищо в живота неидва даром освен ако не си огромен късметлия..

  3. Случаен до Yo

    Явно си младо и зелено момче. Ако не си разбрал, да ти го кажа много ясно. Корена на огромната ни корупция е руски. Русия е тази, която има огромни ресурси във вид на петродолари с помощта на които буквално ни е окупирала.
    Русия (по-точно мафията, която управлява в Кремъл начело с Путин) стои зад медийната империя на Пеевски, зад фалита на КТБ, зад Нефтохим, който винаги е на загуба. Купили са почти цялата ни политическа класа и ни доят, стрижат и корумпират. Затова и не можем да станем нормална западна страна с нормална по размер корупция.
    Проблема е че е безсмислено да ги обясняваш тези неща на хора, които не са го осъзнали сами, защото вероятността да не го разберат и осъзнаят е огромна. Затова и ще си останем бедни!

  4. Yo

    @ Случаен – това да спориш срещу нещо, което никой не е казал, се казва “straw man argument” (да биеш сламено чучело вместо човека срещу теб). Никой не е казал дума за масони, нито в коя страна се живее по-добре. Между другото, даваш пример със страни, в които действа демократичен социализъм – Швеция, Дания, Норвегия, Финландия – безплатно образование, почти безплатно здравеопазване, сериозни социални помощи. В САЩ излизаш със студентски дълг от колежа и стискаш палци да не се разболееш. Нямаш отпуск, нито майчинство, но затова пък на управляващите винаги им е виновна Русия.

  5. Случаен

    Интелектуалното равнище на 80% от хората е такова, че не могат да осъзнаят как точно функционира света. Представите им обикновено се налага да включат заговори, масони и т.н.
    Тези 80% не могат да си обяснят защо е кое поражда разликата между това което е в Иран, Северна Корея, Венецуела, Беларус… и това което е в примерно Швеция, Норвегия, Финландия, Дания, Холандия…
    За тези 80% олигофрени това са някакви “природни дадености” за съответната страна, неизменяеми и по default неща. Нормално е в Швеция да са богати, а в Куба бедни и толкова. Аман от ТЪПИ ХОРА!!!

  6. _

    демокрацията във ФАЩ е точно като в древен Рим и древна Гърция – само за избрани, свободни граждани. Всички останали са роби.

  7. Anonymous

    То па една демокрация – какво да й подкопаваш, като е срината толкова отдавна, че вече никой не я помни.

  8. СДС

    Аз СЪМ ЗА МИР, ДЕМОКРАЦИЯ И СПРАВЕДЛИВОСТ—–СЛЕДОВАТЕЛНО СЪМ ВРАГ НА путин…

  9. Българин

    фишинг за подкопаване на демокрацията 🙂 смях.

  10. Аман

    е тва е заглавие врат! мин 20000 клика! емпресиите ша фракнат. ша продаати реклами на лйотеница Тудорка и на салам Народен. Бравос!

Коментар