Криптиране „от край до край” за частните разговори в Skype

Microsoft добави функция за криптиране „от край до край” на чата и гласовите разговори за всички потребители на Skype. Файловете и съобщенията са достъпни само на устройството, от което е започната комуникацията.

Новата функция за неприкосновеност на частните разговори в Skype работи на мобилни платформи iOS и Android, както и на десктопи Windows, macOS и Linux, съобщават от разработчика.

При криптирането „от край до край” ключът е известен само за двамата общуващи помежду си потребители. В резултат на това, трети лица не могат да получат достъп до тяхната кореспонденция или да ги подслушват, дори и ако прихванат данните в шифриран вид.

Криптирането в Skype се извършва с помощта на протокола Signal, разработен първоначално от некомерсиалната организация Open Whisper Systems за нейния собствен месинджър с отворен изходен код, който според специалистите е един от най-сигурните на пазара.

Показателно е, че Едурад Сноудън, бившият служител на ЦРУ, който е преследван от властите в САЩ за държавна измяна, се изказа доста ласкаво за Signal.

Как работи криптирането в Skype? До началото на конфиденциалния разговор, потребителят трябва да отиде в профила на своя събеседник и да натисне бутона за започване на личен разговор, след което избраният събеседник получава покана да се присъедини към разговора.

С приемане на поканата, цялата история на кореспонденцията се криптира и е достъпна само за двамата общуващи потребители, заобикаляйки облака на Skype, където се съхраняват преписките от обикновените чатове и групи. По същия начин работят секретните чатове на месинджъра Telegram.

Налице са и някои ограничения, свързани само с криптираните „от край до край” чатове в Skype. Така например, в даден момент потребителят може да участва само в една лична дискусия, а историята на съобщенията е достъпна само на устройството, от което е започнат разговорът.

Коментари по темата: „Криптиране „от край до край” за частните разговори в Skype”

добавете коментар...

  1. Saevar

    Еб.аа маата на Скайп, после на Нокиа, а сега на всичко до квото се доберат… Мразя ги тея пе.дали

  2. _

    Оригиналното криптиране на Skype беше достатъчно добро. Но, там ключовете се управляваха от потребителите, което не се харесва на властите.

    Няма значение колко е добър един протокол, ако не е ясно кой управлява ключовете …

  3. Аман

    дет МС са стапили, трава поичи не е никанал.

Коментар