Електрически Jaguar E-Type Zero представен в САЩ

Концептуалният модел Jaguar E-Type Zero изглежда и се шофира като оригиналния E-Type

Jaguar Classic потвърди, че ще предложи на пазара изцяло електрически автомобили Jaguar E-Type. Новината идва година след успешния дебют на емблематичния спортен автомобил във вид на концептуален електрически модел. Новият E-Type Zero бе представен тази седмица в САЩ.

Jaguar Classic е първият изцяло електрически 5-местен спортен SUV автомобил в историята на бранда. Специално изработените автомобили E-Type са възстановени и трансформирани в електрически в същото предприятие Classic Works, в което се извършва и възстановяването на забележителния E-Type Reborn – в Ковънтри, Великобритания.

Възможност за трансформиране на съществуващи автомобили E-Type  в електрически ще се предлага на настоящите собственици на модела. За да се запази автентичността на базовия автомобил, електрическата трансформация ще бъде напълно обратима.

Компанията ще разкрие подробности за техническите спецификации и цените на по-късен етап, но вече приема заявки от потенциални клиенти на E-Type Zero. Доставките на първите електрически автомобили E-Type се очаква да започнат от лятото на 2020 г.

Литиево-йонната батерия има същите размери и подобно тегло като стандартния 6-цилиндров двигател XK, използван в E-Type, и е разположена на същото място

Концептуалният модел Jaguar E-Type Zero не само се шофира и изглежда като E-Type – той предлага и изключителна динамика, с по-бързо ускорение от оригиналния Series 1 E-Type. Jaguar Classic си поставя за цел пробег от над 270 км за изцяло електрическите автомобили E-Type, за което спомагат ниската маса на автомобила в ненатоварено състояние и елегантната аеродинамика.

Концептуалният модел се захранва от батерия с мощност 40kWh, която може да бъде заредена за около 6 часа, в зависимост от източника на зареждане. С изключение на своя новаторски силов агрегат, модифицирани инструменти и арматурно табло, изтъкващо най-новата информационно-развлекателна система със сензорен екран, концептуалният модел E-Type Zero е запазил голяма част от своя оригинален асортимент.

Ефективни LED предни фарове допълват емблематичния дизайн на Series 1. Специално за E-Type е проектиран електрически мотор с едностепенна редукционна предавка, използващ много от компонентите на Jaguar I-Pace. Литиево-йонната батерия има същите размери и подобно тегло като стандартния 6-цилиндров двигател XK, използван в E-Type, и е разположена на същото място.

E-Type Zero е запазил голяма част от своя оригинален асортимент

Електрическият мотор се намира точно зад батерията, на мястото на скоростната кутия на E-Type. Нов карданов вал изпраща мощността към пренасящия диференциал и крайната предавка.

Използването на електрически силов агрегат с подобно тегло и размери като на съвременните бензинов двигател и трансмисия означава, че конструкцията на автомобила, включително окачването и спирачките, не се е променила, което опростява трансформацията и запазва усещането при шофиране като на оригиналния автомобил.

В допълнение E-Type Zero ще се предлага със специално покритие на боята в бронзов цвят. Изключителният модел дебютира тази седмица в САЩ на The Quail: събитие, свързано с моторните спортове.

Коментар