Светът изконсумира 200 милиона IP адреса за една година




Какво се случи с огромното количество IP адреси през изминалата година? 2008-а започна с 1,122.85 милиона неизползвани адреси и завърши с 925.58 милиона. Светът изконсумира 197.27 милиона IPv4 адреси, увеличавайки употребата на общото адресно пространство от 69.7% преди една година до 75.3% сега.

Пространството от IP адреси се управлява от органа за назначаване на интернет номера  –  Internet Assigned Numbers Authority (IANA, част от ICANN), който поддържа един списък от 256 блока, всеки съставен от 16,777,216 IPv4. Тези блокове се идентифицират с първото 8-битово число в един IP адрес. Всеки от тези "/8" блокове или са делегирани към регионален интернет регистър (RIR), или не са разпределени (т.е. са на разположение за бъдещо делегиране), има легален статус, или е запазен за специална употреба.

Таблицата по-долу показва общото разпределение на IPv4 адресите по регионалните регистри.

APNIC (Регион Азия-Пасифик) и ARIN (Северна Америка) получиха четири нови /8 блока през миналата година —ARIN получи два такива блока точно преди Коледа.  LACNIC (Латинска Америка и Карибски басейн) и особено AfriNIC (Африка) все още имат много адресно пространство, с което да работят, но изглежда, че RIPE NCC (Европа, Среден изток, бившите съветски републики) скоро ще получат по-голямо адресно пространство от IANA.

Блокът, който беше добавен към масива на старите адреси, е 7.0.0.0/8. Той е даден на мрежовия информационен център на американското военно министерство, което очевидно не желае тази информация да се появи в списъка на IANA, поради което сега е записан като „администриран от ARIN.

Нещата стават по-интересни, когато погледнем към първите 15 в списъка на страните, които използват най-голям брой IP адреси – Съединените щати все още са начело, с 52.4% от всички използвани IPv4, което включва огромното мнозинство от старото адресно пространство. Но само преди няколко години тази цифра беше 60%, така че 52% в действителност е подобрение. 

Независимо от това, САЩ все още беше най-големият потребител на нови IPv4 адреси през 2008 г. с използвани 50.08 милиона адреси. Китай е много близо след тях на второ място с 46.5 милиона нови адреси миналата година, което представлява увеличение от 34%.

Въпреки че Китай и Бразилия увеличиха многократно употребата на адреси, остава предположението, че развиващият се свят се нуждае от по-голямата част от останалите IPv4 адреси. Какво става в действителност, обаче, е по-сложно. Индия все още е на 18-то място между Холандия и Швеция с 18.06 милиона адреси – само една десета от адресите на Китай. Китай, Великобритания и Франция имат малко или никакво увеличение на броя на техните адреси, докато подобни държави като Германия, Корея и Италия отбелязаха двуцифрено увеличение на процентите.  

Едно вероятно обяснение би могло да бъде, че големите играчи в някои държави се опитват да вземат повече IPv4 адреси „изгодно”, докато други в други държави работят върху повече NAT (Network Address Translation) и други техники за запазване на адреси в очакване на изчерпване на резервите от IPv4 адреси след няколко години.

И в двата случая, добавянето на малко IPv6 към сместа, би били полезно. Въпреки че миналата година броят на раздадените IPv6 се увеличи почти осем пъти в сравнение с 2007 година, общият брой на използваното пространство от IPv6 адреси е само 0.027%.

Коментар