САЩ разрешиха на военните да нанасят превантивни киберудари

Американските военни ще могат да извършват превантивни киберудари, ако заподозрат условен враг в опит да атакува критична инфраструктура на САЩ, съгласно новата доктрина на Пентагона. Документът „Киберстратегия“ бе публикуван тази седмица на сайта на министерството.

Новата стратегия позволява на американските военни да прилагат кибератаки за „нарушаване или блокиране на злонамерената киберактивност на източника, включително дейност, която се намира под нивото на въоръжен конфликт“.

Документът, подписан от министъра на отбраната Джеймс Матис, предполага също създаване на „по-смъртоносна сили“, което означава формиране на групи от хакери, които могат да извършват превантивни удари срещу инфраструктурата на въображаемия враг.

Съгласно стратегията, превантивните киберудари следва да предотвратят атаки срещу критичната инфраструктура на САЩ, вкл. системите за гласуване и електрическата мрежа. По новите правила, военните хакери ще имат право да действат по свое усмотрение, докато по-рано трябваше да искат одобрение от Съвета за национална сигурност към президента.

Сега, за да провеждат „превантивни кибернетични атаки“, американските военни няма да се нуждаят нито от разрешение на Съвета за сигурност, нито от одобрение на Агенцията за национална сигурност.

Нещо повече, новата киберстратегия на САЩ предполага превантивни кибератаки не само срещу потенциални врагове, но и срещу съюзници. Така например, ако врагът използва мрежите на американски съюзници, за да се подготви за кибертака, тогава военните на САЩ могат да нанесат превантивен киберудар по техните мрежи.

Най-вероятните противници на САЩ са Русия и Китай, като се споменават също Северна Корея и Иран. Все пак документът уточнява, че САЩ не трябва да атакуват гражданската инфраструктура на противниците си – това е съобразяване с директива на ООН, която забранява увреждането на цивилни обекти в мирно време.

Коментари по темата: „САЩ разрешиха на военните да нанасят превантивни киберудари”

добавете коментар...

 1. Оргазмашинотрон Лоботомов

  Живея от доста години навън знам руски от едно време от училище еми бях заклеймен още от първият ден ефекта Маккартизъм лов на вещици от близкото минало
  Направих грешка да включа във СVто и руски език! Ама както викаше стария прави каквото трябва да става каквото ще.⛩️⛷️

 2. Фофу

  Божке, какви изтрещели мозъци имало .

 3. ха

  Твърде евтин ПР си правят САЩ. Колко са силни и колко са могъщи, а всъщност самите те поддържат некачествения софтуер, за да печелят огромни пари от продажбата му. Ако наистина започнат да нанасят кибер удари, то Русия и Китай твърде бързо ще минат на свои 100% сигурни на атаки разработки, което не е толкова трудно да се направят при използването на сравнително елементарни системи, които в 99% са необходими (като за търговския регистър например). Единствените които могат много да загазят от подобни действия ще са “техни колонии”, като страните от Европа, Япония и други…

 4. nsa

  2019 – логическите б. отдавна са заложени в подчинените колонии

  2015 г – сената гласува – internet е бойно поле .
  Бойното поле да се изнесе в поробените колнии.
  Жервите в колоните са неизбежни.

  2015 г Министерство на отбраната на САЩ ще получи финансиране за разработка на нападателни кибер оръжия.
  Вече е обявен конкурс за изпълнител на проекта за т.нар. логическа бомба, съобщи Nextgov.com.

  Предвиждат се средства в размер на $460 млн. и договор с изпълнителя за пет години.

  През този период външната компания ще поеме и други дейности на американското кибер командване.

  Логическата бомба представлява компютърна програма, която може да разрушава инфраструктурата на противника, водейки я до самоунищожение.

  Военните планират да използват подобно кибер оръжие вместо обикновените снаряди.

  Съгласно доктрината на Пентагона,
  с помощта на логически бомби САЩ могат да предизвикат
  катастрофи в ядрени централи,
  да отварят язовири с цел наводнения и да изключват диспечерското оборудване на летищата,
  предизвиквайки самолетни катастрофи.

 5. Anonymous

  Бивш шеф на NSA:
  Безсилни сме пред китайските хакери

 6. nsa

  Преванивна атака срщу СЪЮЗНИЦИ – целта е да се смачкат съюзниците(подчинените колонии) които надигат глас ,
  а да се обвини някой неизвестен.

  Бий подчинейите за да те уважават – бг/унгария/италия/полша/турция/филипините/индонезия/…. надигат глас.

 7. aze

  tova e laja iskat da obvinqt sasht za sekva oligofreniq koqto se sluchva po sveta

 8. Saevar

  изключително трудно е да се установи от кого идва атаката…разследвания за хакерски атаки траят по няколко месеца и накрая идват със заключение че може би еди кой си .. ама не било сигурно.. тоест няма как да си 100% сигурен, и по тази логика просто може да нанесеш удар на някой който няма нищо общо и тогава ще стане мазало….

Коментар