Intel може да изостане 5-7 години в нанометрите

Отлагането на производството по 10-нм технологичен процес се явява най-големият стратегически проблем за Intel

Плановете на Intel да усвои собствен 10-нанометров технологичен процес се отдалечават във времето. Според анализатора Крис Касо от Raymond James, американската компания изостава все повече от конкурента TSMC, базиран в Тайван.

В последния си финансов доклад Intel преразгледа прогнозата си за 10-нанометрово производство. Компанията даде да се разбере, че първите й 10-нм процесори ще се появят на пазара едва към края на 2019 г.

По думите на Крис Касо пред CNBC, отлагането на производството по 10-нм технологичен процес се явява най-големият стратегически проблем за Intel. „Закъсненията на етапа 10 нанометра създават прозорец за конкурентите, който може никога вече да не се затвори”, предупреждава Касо.

В момента, когато Intel пусне 10-нанометрови чипове и започне подготовка за следващ етап, TSMC (която сега е в заключителния стадий на усвояване на серийно производство по 7-нм процес) и Samsung ще произвеждат чипове по 5- и 3-нм технологии.

Според прогноза на Rosenblatt Securities, публикувана в края на август, Intel може да изостане от конкурентите си с пет, шест или дори седем години. Наблюдателите на пазара припомнят, че AMD планира изцяло да заложи на TSMC за следващото поколение Zen процесори.

Коментари по темата: „Intel може да изостане 5-7 години в нанометрите”

добавете коментар...

  1. ха

    То тези Loongson още си съществуват, защото са за съвсем различен сектор. Това е 100% китайска технология, включително проектиране на схемите. Служи основно за военните и в частност за създаване на суперкомпютри. Тези kyrin са майсторски развити ARM процесори. Служат за да са ширпотреба с добри характеристики. Едно време китайците нямаха никаква алтернатива на kyrin…

  2. Yo

    Оригинално от Китай. Преди 7-8 години хората щяха да се смеят. Имаше едни процесори Loongson/Godson, които бяха наистина за смях. Сега kyrin на Huawei в мобилните и tsmc избиват рибата.

Коментар