Подготвят публичен регистър за автосервизите

За първи път ще бъде въведен регистрационен режим и контрол на автосервизите, обяви министър Роден Желязков

Редица мерки предвижда държавата за подобряване на безопасността по пътищата, стана ясно от изявление на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на конференция днес в София, организирана от МВР.

В частност, по отношение на техническата изправност на превозните средства, вече се работи по надграждане на съществуващата система, като се свържат уредите в пунктовете с информационната система на ИА „Автомобилна администрация“, чрез защитена връзка.

Предвидено е заснемане на показанията на километража и съхранение на изображението. В стикера за техническите прегледи ще бъде внедрен чип за дистанционно четене на данните, като стикерите ще бъдат с различни цветове, показващи нивото на замърсяване на автомобилите.

Ще бъде оптимизиран контролът за техническата изправност на превозните средства при първа регистрация, като тази дейност премине към ИА „Автомобилна администрация“, съобщи Росен Желязков. По този начин автомобилите преди регистрацията ще минават на цялостен технически преглед в пунктове, които отговарят на предварително заложени критерии.

За облекчаване на административните тежести за гражданите ще бъде създадена електронна система за подаване и попълване на необходимите документи за регистрация, добави министърът.

За първи път ще бъде въведен регистрационен режим и контрол на автосервизите, като те трябва да дават минимум шест месеца гаранция за извършените ремонти. Освен това се предвижда създаване на публичен регистър на сервизите с пълна информация за местонахождението, служителите и тяхната квалификация, като потребителите ще имат персонален достъп.

Това ще даде възможност за създаване на история на ремонтите на автомобилите и така ще е ясно във времето за даден автомобил какви ремонти са извършени, кога и от кои сервизи. Министър Росен Желязков изтъкна, че тези мерки ще доведат не само до подобряването на пътната безопасност, но и за по-голяма прозрачност, и по-голяма ефективност.

Коментари по темата: „Подготвят публичен регистър за автосервизите”

добавете коментар...

  1. ИМЕ

    А онези автомобили които никога не са влизали в сервиз, а се ремонтират пред блока или в канала на село, каква история ще има в базата данни?

  2. Аман

    паре че муфтат, паре

Коментар