Засилват ИТ обучението в училищата

Формулата за промяна в образователната система е „Инвестиции в учители и иновации от учителите“, заяви министър Красимир Вълчев (снимка: МОН)

Обучението на учители, които преподават „Компютърно моделиране“ в трети клас, ще продължи в рамките на проект „Образование за утрешния ден“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, както и по други програми за квалификация на национално и училищно ниво, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред участниците в кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование“.

По проекта за 105 млн. лева по ОП „НОИР“ ще има обучения за ученици и за учители, които преподават чрез информационни технологии и ще създават дигитални уроци. Процедурата ще обхване всички 1949 общообразователни училища. По този проект децата ще се учат да програмират в извънкласни занимания още от първи клас, уточни министърът.

Добре е дигиталното образование да започне в най-ранна възраст, подчерта еврокомисарят Мария Габриел, под патронажа на която се проведе кръглата маса. По нейните думи, чрез цифровизиране на образованието учителите променят живота на децата, дават им още един хоризонт.

Предвижда се и създаване на модерна образователна платформа, достъпна за всички учители, които ще могат да я използват в клас и да преподават по различен начин. Новите методи на преподаване, новите учебни програми и начини на оценяване в условията на дигитализация, според министър Вълчев, ще доведат до по-добри резултати.

В момента 1100 училища имат Wі-Fі. Очаква се следващата седмица да бъдат отпуснати 7 млн. лева за други 700, а до началото на следващата година ще има мрежа и в останалите 600, съобщи още министърът.

Коментари по темата: „Засилват ИТ обучението в училищата”

добавете коментар...

  1. :)

    Сетиха се, след като инвеститорите започнаха да си тръгват един по един.

Коментар