Петте топ технологии на 2009 година

За компаниите е трудно да вземат правилни ИТ решения, без да познават тенденциите в развитието на технологиите. А те са толкова многопосочни и разнообразни. Все пак има няколко, които се налагат със своята перспективност и устойчивост, и можем да очакваме, че през 2009 година ще покажат зрялост и пригодност да служат на всеки бизнес.
Windows Azure
Компютърният облак беше един от най-горещите термини през 2008 година, но през 2009 година ще се превърне в нещо повече от това. Казано с прости думи, този термин се отнася до хостване на приложения в интернет. Най-масовото такова приложение към момента е Google Docs, но компаниите ще се запознаят и с други решения от различни големи доставчици като Elastic Compute Cloud на Amazon, Force.com на Salesforce.com и App Engine на Google.
Microsoft като че ли позакъсня малко да се присъедини към компютърния облак, но през октомври все пак обяви своята инициатива. Компаниите ще харесат Azure, тъй като тази технология използва  .NET Framework. Това я превръща в позната територия за разработчици и ще я свърже без проблеми с Exchange и SharePoint.
Крайните потребители също ще могат да използват платформата Azure през Windows Live Mesh – софтуерът за синхронизация на ниво потребител на Microsoft, който дори в стадия на бета тест е доста впечатляващ. Windows Azure е важна с това, че бележи смяната на ориентацията на Microsoft от приложения, насочени към клиента, към един базиран в уеб подход.
Мултитъч интерфейси
Очакваме такива интерфейси не само при телефоните, но и на екраните на компютрите. Независимо дали ще излезе до края на годината или ще закъснее, от Windows 7 се очаква да предостави поддръжка за тази технология.
Производители като Asus, HP и Dell не чакат със скръстени ръце да се появи новата операционна система на Microsoft. Asus разшири своята линия нетбуци Eee PC, надграждайки Windows XP с една среда от икони, движени с докосване.  HP предлага серията лаптопи TouchSmart, с поддръжка на мултитъч жестове, Dell има своите таблети Latitude.
Най-напред с материала като че ли е Apple, която прилага технологията както в известния си смартфон, така и в не по-малко популярния Macbook Air и я разширява в новата линия MacBook и MacBook Pro.  
Перспективна изглежда и идеята за използване на графични карти, смятани по принцип за изключително заети със задоволяване на капризите на геймърските РС-та, за по-сериозни задачи в супер компютри и индустриални компютри. Технологията е известна като GPGPU (универсални графични процесори). Целта е да се използват големият брой процесорни ядра на модерните графични процесори (240 on the Nvidia GTX 280), които са много добри за изпълнение на специфични паралелни задачи. Трудността идва от необходимостта да се напишат приложения, които да се възползват тези способности. За тази цел Nvidia предлага своя език CUDA, който е на базата на C. Областите на приложение са многобройни – от нефто- и газодобив, до лечение на ракови заболявания.
Оптика
Оптичните кабели не са от вчера, но през 2009 година ще започнем да виждаме плодовете на тази технология. Предимствата им спрямо медните проводници са очевидни, възпиращият фактор за масовото им разпространение е цената. Очаква се през следващата година оптиката да достигне и домовете на хората и да предложи пренос на данни със скорост  100Mb/sec.
SSD
Така наречените твърдотелни дискове (SSD) имат някои безспорни предимства спрямо традиционните твърди дискове. Те са по-здрави и надеждни, поради липсата на движещи се части, и имат много по-малки времена за достъп. Intel промени пейзажа с устройствата от серията X, преработвайки контролерите на паметта така, че да позволяват на съвременните операционни системи да взаимодействат по-ефективно с устройствата. Нейните SSD дискове за сървъри предоставят скорости за четене от  250MB/sec  и до 170Mb/sec за запис.
Разбира се, все още има какво да се желае по отношение на капацитет и цена, поради което тяхната употреба в потребителски устройства като нетбук компютри намаля, но за една база данни за транзакции това не е валидно. Проблемът с капацитета също ще се разреши в скоро време. На изложението за потребителска електроника в Лас Вегас pureSilicon показа SSD диск с капацитет 1TB. Той няма да излезе на пазара преди третото тримесечие на 2009 година и цената вероятно ще е убийствена, но все пак бариерата с капацитета е преодоляна.  Цените за по-малките капацитети ще падат, технологията ще съзрява и атаката на SSD към HDD ще продължи успешно през 2009 година.

Коментар