Задава се безконтактна 3D идентификация чрез пръстови отпечатъци

Нова система подобрява скоростта и точността на сканирането и сравняването на пръстови отпечатъци, като използва 3D технология. Най-важното – не се изисква натискане, нито дори леко докосване.

Новата система за безконтактна, триизмерна идентификация чрез пръстови отпечатъци има усъвършенстван дизайн, който осигурява не само подобрение спрямо 2D скенерите, но и е по-компактен и по-евтин от други 3D системи, съобщи phys.org.

„Ние извеждаме безконтактната биометрична технология до нова висота на скорост и точност – на достъпна цена“, казва Ажай Кумар от Политехническия университет на Хонконг (PolyU), разработил технологията. „Тази система може да се използва за много приложения, включително идентификация, разследване на престъпления, контрол на имиграцията и сигурност на достъпа“.

Автоматизираното, контактно 2D идентифициране чрез пръстови отпечатъци често се използва от правоохранителните органи за идентифициране на хора. Свиването или притискането на пръстите върху твърдата повърхност обаче може да доведе до ограничаване размера на изображенията или влошаване на тяхното качество. Това се дължи на деформациите на кожата при притискането, на подхлъзване или размазване.

Избягвайки директния контакт между сензора на изображения и кожата, 3D сензорите могат значително да подобрят качеството и точността на изображението. Освен всичко този подход е и много по-хигиеничен.

Има определени специфични точки в пръстовите отпечатъци, които се считат за най-надеждните характеристики, гарантиращи, че всеки отпечатък е уникален. Във всеки пръстов отпечатък са налице около 40 до 45 такива точки.

Кумар и неговият екип са разработили новаторска система, която идентифицира височината и ориентацията на тези точки в 3D. Измерванията им се добавят към основните данни за местоположението и ориентацията в 2D, удвоявайки количеството информация, заснемано от системите за идентификация с пръстови отпечатъци.

За разлика от други безконтактни 3D системи за пръстови отпечатъци, които изискват множество камери и обемисти системи за осветление, новата технология използва една единствена, евтина цифрова камера, съчетана с няколко LED източника на светлина, контролирани от компютър. Собствените алгоритми на екипа идентифицират характеристиките на триизмерните знаци и съвпадат с отпечатъците с точност от около 97%.

С други думи, тази система е по-компактна и много по-евтина от съществуващите технологии. Тя също така е и много ефективна – времето за обработка е приблизително две секунди. Екипът е получил няколко американски патента за своите нови технологии и има за цел скоро да комерсиализира продукта.

Коментар