Гиганти в е-търговията се съдят за отнемане на продавачи

Amazon е използвал незаконни схеми за привличане на големи продавачи от платформата на eBay, твърди аукционът

Онлайн аукционът eBay подаде съдебен иск срещу гиганта в електронната търговия Amazon. Ищецът твърди, че конкурентната компания е привлякла незаконно негови клиенти-търговци.

Именно продавачите са най-важният актив на онлайн платформите за електронна търговия, тъй като всяка транзакция им носи комисионна. Така оперират eBay и онлайн магазинът Amazon, предоставяйки своите платформи на независими търговци.

По-рано тази седмица eBay подаде съдебен иск срещу Amazon, в който обвинява онлайн гиганта в използване на незаконни схеми за привличане на големи продавачи от платформата на аукциона.

Още в началото на октомври eBay изпрати писмо до Amazon, с което го призова да прекрати незаконната практика. По данни на eBay, най-малко 50 представители на Amazon по целия свят са използвали системата за директни съобщения, за да се свържат със стотици големи продавачи в eBay и да ги убедят да преминат към платформата на Amazon.

Според документа, тези действия се координират от централата на Amazon, за което свидетелства големият брой акаунти, създадени от IP адреси на Amazon, и това, че съобщенията са написани по един шаблон. Показателно е също така, че притежателите на тези акаунти не са проявили друга активност, освен да изпращат въпросните съобщения.

Впоследствие, кореспонденцията е извършвана извън системата за обмен на съобщения, което е забранено в правилника на eBay – както и рекламата на други услуги. Ищецът твърди още, че описаната практика е прилагана от Amazon в продължение на много години.

Коментар