Intel и ARM влизат в IoT партньорство

Прогноза на ARM сочи, че в следващите 20 години в световен мащаб ще бъдат задействани около 1 трилион устройства от категорията „интернет на нещата“

Разработчиците на чипове Intel и ARM обявиха стратегическо партньорство, насочено към преодоляване на основна бариера пред внедряването на „интернет на нещата“ (IoT) – липсата на единни стандарти.

В резултата на сътрудничеството на двата ИТ гиганта, потребителите ще могат да използват IoT системата Pelion за администриране на платформи Intel Architecture (x86) в допълнение към IoT устройства и шлюзове на база ARM архитектури.

Поддръжката на Intel Secure Device Onboard (SDO) ще освободи потребителите на Pelion от притесненията за безопасността на управляваните с помощта на платформата разнородни устройства.

Към IoT екосистемата се отнасят разнообразни типове електронни устройства, снабдени със сензори с вградени в тях чипове, които позволяват определяне на разстояние, движение, температура, налягане и изображения. Подобни устройства могат да се използват повсеместно – от системи за паркиране до битова техника.

Според анализатора от Gartner Бил Рей, повечето големи производители на IoT чипове, вкл. NXP Semiconductors, Renesas Electronics и Atmel, използват енергийно-ефективни технологии на ARM, докато Intel доминира в разработките на процесори за облачни дейта центрове, където IoT данните се анализират и обработват.

Прогноза на ARM сочи, че в следващите 20 години в световен мащаб ще бъдат задействани около 1 трилион устройства от категорията „интернет на нещата“.

Коментар