Китай качва в небето изкуствена Луна

Революционен източник на нощно осветление ще се появи скоро в небето над китайския град Чънду, провинция Съчуан. Става въпрос за изкуствен спътник, който може да замени уличните лампи, съобщи Гардиън.

Спътникът ще изглежда като Луната, но за разлика от нея, ще свети осем пъти по-ярко. Изкуствената Луна по-скоро ще допълва, вместо да заменя естествения земен спътник.

Новият източник на светлина ще осветява територия с диаметър от 10 до 80 километра. Хората ще могат да контролират отдалечено диапазона на осветяване с точност до десетки метри.

Концепцията за изкуствена луна е дело на Ю Чунфенг – шеф на частната космическа компания Chengdu Aerospace Science. Той твърди, че изпитанията на спътника са започнали преди няколко години, а извеждането му в космоса е планирано за 2020 година.

Коментари по темата: „Китай качва в небето изкуствена Луна”

добавете коментар...

  1. космо-нафта

    до “ха” Имаше един проект “МАЯК” на руснаците, за светещо тяло в орбита което щеше да свети. – Тихомълком се провали!

  2. ха

    А някой да знае какво се случи с руския (или даже беше на СССР) подобен проект за отражател за целите на уличното осветление? Та това беше проект от преди минимум 20, а може би и дори 30 години.
    В интернет както винаги събитията преди ерата в която интернет се разви достатъчно са представяни изключително непълно, като само за по-значимите събития има достатъчно материал…

  3. Max

    Скоро, с реклами в небето.

  4. Красимир

    Много добре. А птиците как приемат идеята? В Холандия покриват покривите на оранжериите с щори през нощта, за да не пречат на птиците, а китайците директно в очите ще им светят …

  5. Българин

    С LED крушки ли ще е?

Коментар