Adata HD330 – стилен и здрав външен диск за бекъп

Adata HD330 привлича с приятния си дизайн в червено и черно и компактните размери

Нуждата от място за съхранение на важните ни файлове нараства експоненциално в последните години. Трупаме все повече съдържание – документи, снимки, видео и т.н., което искаме да ни е винаги под ръка и надеждно съхранявано. И ако свободно-достъпните облачни хранилища не ни стигат или нямаме достатъчно доверие в тях, най-логично и разумно е да пазим файловете си на собствен външен твърд диск (HDD).

Adata HD330, един от новите и най-усъвършенствани външни HDD на тайванския производител, е безупречно във всеки аспект решение за бекъп на информация. Този диск е компактен, лек, бърз, с изискан дизайн, здрав и устойчив на въздействия. Не на последно място, напълно достъпен като цена – около 125-130 лв. за модела с капацитет 1 терабайт (1TB), който имахме възможността да разгледаме.

Дизайн

Adata е проектирала HD330 с идеята за здраво и компактно устройство, което може да се носи удобно навсякъде и да пази надеждно данните при удари, изпускания и други нежелани въздействия. Освен това дискът впечатлява със стилния си дизайн, изпълнен в червено и черно, с гланцова повърхност отгоре с логото на Adata и плътна силиконова обвивка с текстура и гумени възглавници в ъглите, които абсорбират ударите.

Adata HD330 е достъпен във варианти с капацитет 1, 2, 4 и 5 терабайта

Наличен е един-единствен порт – USB 3.1, през който се обменят данните с компютъра с помощта на включения в комплекта кабел. Дискът има размери 132,7×88,9×16,2 мм и тежи по-малко от 190 грама. Можете да носите това устройство в джоба или в чантата заедно с лаптопа, без да се безпокоите, че ще нарушите целостта на данните в него.

Противошокова защита

Силиконовият калъф с гумени ъгли абсорбира ударите и така предпазва диска

В допълнение към защитата на силиконовия калъф, HD330 е подсигурен с вградени противошокови сензори, които влизат в действие при удари и изпускане на устройството – инциденти, които принципно водят до появата на лоши сектори в дисковете при операциите с данни. Тук обаче сензорите се активират своевременно и спират устройството, за което сигнализира светлинна индикация. Когато физическият шок отмине, дискът възстановява нормалната си работа без повредени данни и лоши сектори.

В диска са вградени противошокови сензори, които предотвратяват появата на лоши сектори

Производителност

HD330 е бързо устройство – не колкото полупроводниковите дискове (SSD), разбира се, но напълно конкурентно на класическите твърди дискове (HDD), инсталирани в компютрите. Тестове с популярни бенчмаркове като CrystalDiskMark показват скорости на запис и четене съответно около 110 и над 130 мегабайта в секунда (MB/s). Това означава, че ще можете да прехвърляте почти мигновено обемисти файлове от компютъра към диска и обратно през бързия USB 3.1 интерфейс.

Обменът на данни с компютъра става през бърз USB интерфейс

Съвместимост и софтуер

Външният диск на Adata работи с всички популярни десктоп платформи – Windows, Mac OS X и Linux. Данните могат да се обменят не само през USB 3.1 портове, но и през по-старите USB 2.0. След свързване с компютъра, дискът е готов за използване моментално, без инсталиране на допълнителни файлове.

Adata HD330 в типичния сценарий на използване с лаптоп под Windows

Потребителите на Windows имат опцията да използват безплатния помощен софтуер HDDtoGO, който улеснява бекъп операциите на специфични папки, синхронизира данните и предлага редица функции за сигурност, вкл. 256-битово AES криптиране.

Цена и достъпност

Обявен по-рано тази година, Adata HD330 е наличен във варианти с капацитет 1TB, 2TB, 4TB и 5TB. Разглежданият модел има капацитет 1TB и може да се намери на пазара на цена около 125-130 лв. Дискът е придружен с тригодишна гаранция и се предлага в различни цветове – червен, черен и син. В кутията освен самия диск ще откриете USB кабел и ръководство за потребителя.

Комплектът на Adata HD330 включва самия диск, кабел и ръководство за потребителя

В заключение, Adata HD330 се явява достъпно решение за бекъп, което се отличава със здравина и надеждно съхранение на данните, бърза работа и удобство, изразено в компактни размери, тънък корпус и малко тегло. Софтуерът HDDtoGO е бонус за потребителите на Windows компютри.

Коментар