Безжично зарядно за електромобили предава 120 kВт

Подобрената система за безжично зареждане на електромобили предава 120 кВт мощност през 15-сантиметрова въздушна пролука (снимка: Национална лаборатория Оак Ридж)

Учени от Националната лаборатория Оук Ридж в САЩ създадоха прототип на система за безжично зареждане на електромобили, която е способна да предава до 120 кВт мощност, или 6 пъти повече от предишната версия на зарядното.

При това ефективността на предаване на енергията достига 97%, което е съпоставимо с обичайните жични зарядни устройства. В лабораторни условия мощността е предавана безжично през 15-сантиметрова въздушна пролука между две магнитни намотки – толкова е средният пътен просвет на автомобилите.

Учените определят своята нова разработка като голяма стъпка напред, особено що се отнася до скоростта на зареждане. Те не само са повишили мощността, но са успели да запазят размерите на устройството, използвайки намотки със силициев карбид, което е важно за комерсиалната реализация на прототипа.

Новата разработка е голяма стъпка напред, особено що се отнася до скоростта на зареждане (снимка: Национална лаборатория Оак Ридж)

Очаква се технологията да бъде усъвършенствана, така че безжичната система да може да предава 350-400 кВт енергия – именно това е крайната цел пред разработчиците от лабораторията в Оук Ридж.

Коментар