Умно паркиране въвежда поетапно Бургас

Пилотен проект на система за умно паркиране вече работи за 30 паркоместа в Бургас (снимка: Община Бургас)

Система за умно паркиране вече е достъпна за жителите и гостите на Бургас. Проектът „Smart parking“ се реализира от Виваком по инициатива на Общината, стана ясно през седмицата.

Проектът дава възможност за преброяване на свободните паркоместа в „синята зона“ за платено и почасово паркиране в централната част на града. Пилотната фаза вече работи за 30 паркоместа, разположени по ул. „Конт Андрованти“, ул. „Тракийска“ и ул. „Фердинандова“.

„По този начин ще се въведе иновативна и развиваща се във времето възможност за оптимизиране на процеса на паркиране. Същевременно ще се намали драстично безцелния „паразитен“ трафик за търсене на свободни места, което ще редуцира вредните емисии в центъра на града“, поясни Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“ във Виваком.

Как работи системата? На всяко едно паркомясто в пилотната зона в асфалта се вгражда датчик, който чрез LoRaWAN мрежата на телекома отчита в реално време дали върху мястото има паркиран автомобил. Датчиците представляват херметично затворени кутии с батерия, която е с над 7 години живот. Това предполага лесна поддръжка и дълготрайна експлоатация.

В допълнение, от двете посоки на влизане/излизане в зоната се монтират две информационни табла, които показват динамична информация в реално време за броя свободните паркоместа.

Електронни табла показват информация в реално време за броя на свободните паркоместа (снимка: Община Бургас)

Благодарение на специализиран софтуер, умната система за паркиране обединява информацията от всеки един датчик, отчитайки в реално време свободните и заетите паркоместа. Системата може да алармира при надхвърлено разрешено/платено време за паркиране. Тя има и специална функционалност на мобилното приложение, което може да осигурява по-голямо удобство за осъществяване и на плащанията за почасово паркиране.

Мобилното приложение City Card BG вече е достъпно за всички електронни устройства под Android и на iPhone и може да се изтегли безплатно от Google Play и App Store, уточниха от общината. В него потребителите могат да регистрират повече от един свой автомобил, както и да намерят свободно място в намиращите се наблизо паркинги.

И още един плюс на системата – събраната информация ще може да бъде предоставяна на заинтересованите оторизирани институции, както и на фирми, които имат желание да разработват нови мобилни и уеб апликации с информация за града.

Коментар