БАИТ подкрепя Парижкия призив за киберсигурността

„Необходимо е всички научени от човечеството уроци, принципи и конвенции в международните отношения, добри практики и механизми да обхванат и киберпространството“, заяви Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ

Политическа декларация на високо равнище ще бъде обявена по-късно днес по време на Парижкия форум за мир, който се провежда във френската столица. Документът потвърждава някои основни принципи като приложимостта на международното право в киберпространството.

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) е сред първите, подкрепили и подписали Парижкия призив за доверие и сигурност в киберпространството. Призивът позволява на всички заинтересовани страни да сигнализират за ясния си ангажимент да засилят сътрудничеството помежду си, да увеличат стабилността на киберпространството и способността им да предотвратяват най-значимите атаки.

„Вече сме приели достъпа до интернет като неотменимо човешко право. Киберпространството не е виртуална, а реална важна част от нашия живот. Необходимо е всички научени от човечеството уроци, принципи и конвенции в международните отношения, добри практики и механизми да обхванат и киберпространството, да допринесат за сигурността и стабилността в него“, коментира Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ.

По неговите думи, мощта и достъпността на информационните и комуникационни технологии дават условия за невиждани досега възможности за творчество и реализация, удобства и мащаб, прогресът зависи от тях, но те могат да бъдат и инструмент за разрушение и злонамерени действия.

„Ние, българските ИТ фирми, съзнаваме своята отговорност и зависимост от осигуряване не само на удобство, богата функционалност и надеждност, но и на сигурност и доверие у всеки потребител. Готви сме и ще партнираме, ще бъдем проактивни и ще работим за реализацията на целите на Декларацията. Длъжни сме и можем да допринесем“, каза Траянов.

Подкрепилите декларацията заинтересовани страни ще потвърдят желанието си да продължат да работят заедно по изпълнението на няколко ключови цели:

  • предотвратяване и по-бързо възстановяване от злонамерени кибер дейности;
  • защита на общата достъпност и интегритета на интернет;
  • съдействие за предотвратяване на злоумишлени намеси в политическите изборни процеси;
  • съвместна работа срещу кражба на интелектуална собственост чрез употреба на ИКТ;
  • предотвратяване на разпространението на злонамерени инструменти и техники;
  • увеличаване на сигурността на ИКТ продуктите и услугите, както и на кибер хигиената;
  • прилагането на мерки, за да се предотврати hack-back (обратна атака);
  • съвместна дейност за укрепване на съответните международни норми.

Очаква се днес следобед френският президент Еманюел Макрон да представи официално и даде своята подкрепа на документа, а по-късно да бъде обявен и списъкът с подкрепилите и подписали призива към момента. На страницата на Френското външно министерство е публикуван пълният текст на документа.

Коментар