Столична община договори газови автобуси за 40 млн.лв.

Нови 60 автобуса MAN с двигатели на природен газ ще обслужват трафика в София

Столична община сключи най-голямата по обем лизингова сделка за доставка на автобуси в страната. Новите 60 съчленени 18-метрови автобуса с двигатели на природен газ ще са налични в началото на 2019 година, стана ясно днес.

Търгът е спечелен от Сожелиз България ЕООД – дъщерното дружество на Сосиете Женерал Експресбанк, в партньорство с MVB Truck&Bus Bulgaria (официален представител на MAN Truck & Bus AG), и е с 8-годишен период на финансиране. Сумата на лизинговия договор възлиза на над 40 млн. лева.

Жителите на София ще получат модерни транспортни средства с изключително ниски нива на вредни емисии, заяви Борислав Петков, управител на Сожелиз България. „Считаме, че с настоящия лизингов договор стартираме едно дългосрочно партнъорство със Столична община, което ще е от полза за всички страни“, допълни той.

Важна част от договора са гаранционното и сервизно обслужване на автобусите. MVB Truck&Bus Bulgaria има вече спечелен търг за автобуси за Столичен Автотранспорт и обслужва доставените по предходната обществена поръчка 126 броя съчленени газови автобуса.

Новите съчленени 18-метрови автобуса с двигатели на природен газ, модел MAN Lion’s City G, пристигат в София в началото на 2019 година. Те са част от програмата за развитие на транспорта и подобряване на качеството на атмосферния въздух на Столична община. Очакваните автобуси са нископодови, със задно разположени двигатели, работещи на сгъстен природен газ (CNG).

Двигателите отговарят на еконормите Евро-6, предавателната кутия е автоматична с вграден ретардер за забавяне на движението, с климатизация в пътническия салон и кабината на водача, с механична рампа за качване на колички за трудноподвижни лица и майки с детски колички, със система за накланяне на автобуса на спирки и със звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите. Бутилките за газ ще са от композитни материали, съобразени с последните европейски изисквания.

Обновяването на автобусния парк с нови превозни средства е гаранция за намаляване на шумовите и праховите замърсявания. Счита се, че за големите градове, качеството на въздуха е по-важно от глобалното затопляне, т.е. първият приоритет са мерките за намаляването на такива емисии като NOx, NO2 и фини прахови частици.

София е част от мрежата на световните столици, които работят за намаляване на вредните емисии. С изпълнението на Плана за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община се цели намаляване на емисиите на СО2 с до 20% до 2020 година.

Коментари по темата: „Столична община договори газови автобуси за 40 млн.лв.”

добавете коментар...

  1. Мерси

    Lion’s City G (A23), known as NG xx3 1998–2004 – 18 m

    Отново “нови” автобуси

Коментар