Телеком Сърбия пуска нова ТВ платформа „директно-до-дома“

Зрителите в Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора скоро ще имат достъп до ново ТВ съдържание

Нова сателитна ТВ платформа ще обслужва зрителите в три държавите от бивша Югославия. Телеком Сърбия ще достави ТВ съдържание от орбитална позиция SES 23.5 Изток в Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Основният телекомуникационен оператор в Сърбия подписа многогодишен договор със SES за няколко транспондера, за да стартира нова ТВ платформа директно-до-дома (DTH). Телеком Сърбия ще започне да излъчва в трите държави от бивша Югославия едновременно в средата на декември тази година.

DTH платформата ще даде възможност на Телеком Сърбия да излъчва повече от 150 канала, вкл. 30 с висока резолюция (HD). Всички сръбски обществени телевизионни канали ще бъдат излъчвани на платформата некодирани. Зрителите ще се възползват и от технологични подобрения – Телеком Сърбия е избрала приемници без карти за тази услуга, която ще е достъпна със сателитна чиния от 60 см.

Телеком Сърбия и SES си партнират от 2011 г., като по-рано тази година телекомът прехвърли цялото си ТВ съдържание на сателит на SES на орбитална позиция 23.5 Изток, който гарантира достъп до възможно най-широка аудитория. SES обслужва близо 2,9 милиона DTH домове в Европа от тази локация.

„Бившите югославски страни са пазар с динамичен растеж“, каза Мартин Орнас-Кубацки, вицепрезидент по продажби за Централна и Източна Европа в SES Video. „Позицията 23,5 градуса Изток е най-бързо развиващата се локация на SES с достъп до Централна и Източна Европа и страните от Бенелюкс, с много паневропейски оператори, които излъчват своето съдържание от там“, допълни той.

Коментар