Детрониране: Microsoft измести Apple като най-скъпа компания

В момента Microsoft е най-скъпа публична компания в света с пазарна капитализация 753 млрд. долара

След продължителна самота на върха в класацията на най-скъпите публични компании, Apple слезе от трона. Измести я Microsoft, която през 2010 г. отстъпи по пазарна капитализация на конкурента от Купертино.

Инвеститорите в Apple бързо реагираха на експертните прогнози, че новите смартфони на компанията няма да се продават толкова добре, колкото се очакваше. В резултат на това, акциите на Apple започнаха стремително да поевтиняват.

По-рано тази седмица се появиха публикации, че Microsoft може скоро да измести Apple. Пазарната капитализация на производителя на iPhone падна до 840 млрд. долара и разликата с Microsoft се сви до 60 млрд. долара – софтуерната корпорация от Редмънд струваше 781 млрд. долара.

Детронирането вече е факт. Според официалните данни за акциите на двете корпорации, Apple вече не е най-скъпата публична компания в света – тя отстъпва на Microsoft, която се оценява в момента на 753 млрд. долара, докато пазарната капитализация на досегашния лидер е 747 млрд. долара.

Всъщност, битката за трайно окупиране на върха вероятно тепърва предстои. В подножието са компаниите Amazon и Alphabet (с Google в състава си), които се оценяват съответно на 737 и 726 млрд. долара.

Коментари по темата: „Детрониране: Microsoft измести Apple като най-скъпа компания”

добавете коментар...

  1. .

    Докато напишете статията, Apple вече са на $827 милиарда.

    Спекулациите с цените на акциите нямат спиране и като цяло не отразяват реалното състояние на компаниите.

Коментар