Биткойн пропада неудържимо, влияе на ИТ пазара

Свободното падане на биткойн продължава – курсът вече е под 4000 долара

Колко ниско може да падне курсът на биткойн се питат наблюдателите на пазара в последните дни. Цената на основната криптовалута се срина под 4000 долара и няма признаци за възстановяване.

Преди една седмица биткойн струваше $5500, към вторник котировките паднаха до $4500, а сега курсът е под $3700 (според Coindesk.com). За последен път криптовалутата струваше толкова евтино през август миналата година, след което обаче последва лудо поскъпване до към $20 000 в края на 2017 г.

Както обикновено, наред с биткойн поевтиняват и останалите криптовалути. Етериум, например, загуби 13,5% от стойността си в последните дни и сега се търгува за около $105, докато лайткойн поевтиня със 11,79% до около $28.

Същевременно, сривът на криптовалутите влияе на пазара на компютърни компоненти. Намалява търсенето на видеокарти за добив на криптовалута, което принуждава производителите да компенсират намалелите приходи с покачване на цените.

Очаква се поскъпване на дънните платки и видеокартите. Според източници от индустрията, поскъпването на компонентите ще се задълбочи през текущото тримесечие, а тенденцията ще се запази и през следващото.

Коментари по темата: „Биткойн пропада неудържимо, влияе на ИТ пазара”

добавете коментар...

  1. фхйд;фад

    Язък за изгорените въглища

  2. Anonymous

    Залежали видеокарти на склад нямаше, заради голямото търсене от майнерите. Сега ще се наложи да намалят производството и може наистина да вдигнат цените, но се очертава и пазар втора употреба фалиралите ферми

  3. хм...

    Аз също мисля, че това е нелогично. Като се продаваха – вдигаха цените. Сега, като залежават, пак вдигали цените… Авторът може да се е объркал. Няма търговец, който да вдига цената на залежаваща стока.

  4. Хардуерист

    Няма логика в тезата за поскъпване на компонентите.
    Търсенето им намалява, складовите наличности се увеличават и като резултат цените трябва да тръгнат надолу. Компаниите нямат икономическа изгода да държат големи количества непродаваем хардуер на склад, защото с времето техническите му характеристики отслабват и за тях е по-добре да продават дори на минимална загуба, отколкото след година да го дават безплатно.

Коментар