Мелинда Гейтс: Учете постоянно, за да бъдете успешни

Работната сила на бъдещето ще изглежда много по-различна от тази към днешна дата. Според изследване на McKinsey, почти една трета от американците ще трябва да си намерят нови работни места до 2030 г. в отговор на автоматизацията и бързите подобрения в технологиите.

Въпреки това милиардерът и филантроп Мелинда Гейтс (съпруга на Бил Гейтс) твърди, че тези статистики не трябва да бъдат причина за безпокойство. „За да бъдем успешни, всеки един от нас трябва да научи нови умения – не само веднъж, но и през цялата ни кариера“, казва тя в скорошна публикация в LinkedIn, цитирана от CNBC.

Мелинда Гейтс признава, че нововъзникващите сектори като роботика, машинно обучение и изкуствен интелект вече засягат сегашните работни места. В светлината на това, според нея, придобиването на опит в новите индустрии ще бъде решаващ фактор за способността ни да поддържаме успешна кариера.

За хората, които искат да сменят работата си, Мелинда препоръчва обучение. По нейните думи, това ще им помогне не само с увереност, но и с придобиване на умения.

През последните години се наблюдава засилено съсредоточаване върху програмите за обучение, основани на умения, тъй като компаниите искат да укрепят техническите си екипи, вкл. IBM. Главният изпълнителен директор Джини Ромети обяви през 2016 г., че компанията се стреми да наема работници въз основа на техните умения, вместо на това дали са завършили традиционен четиригодишен колеж.

„Тъй като индустриите се трансформират, възникват работни места, които изискват нови умения – това на свой ред изисква нови подходи към образованието, обучението и наемането“, отбелязва Ромети в коментар за „USA Today“.

Въпреки това, Мелинда Гейтс смята, че едно типично четиригодишно либерално образование винаги ще има място в икономиката на работните места, защото учи студентите на любопитство, учене и как да се решават проблеми.

Тя добавя, че докато определени работни места, особено тези в областта на технологиите, ще изискват специфични умения, други роли ще се нуждаят от чисто човешки умения, така че образованието по отношение на това как мислим и анализираме винаги ще бъде важно.

Мелинда Гейтс се обръща към работниците на бъдещето с препоръка за придобиване на нови умения: „Абсолютно можете да го направите, просто трябва да вярвате в това“.

Коментари по темата: „Мелинда Гейтс: Учете постоянно, за да бъдете успешни”

добавете коментар...

 1. Фофу

  По успешне щеше да е от теб – Аз 28/11/2018 18:45

 2. Аз

  Ако госпожа Мелинда Гейтс не беше жена на Бил Гейтс, колко успешна щеше да е.

 3. Фофу

  Anonymous 27/11/2018 10:03 брех как ли пък не знаех. И щом Кука е реалност значи заминААме. То и за гроб няма да ни трябва да си търсим парцел, че то ще е където ни свари, Куки, Скайнети и каквито други филми сте гледали или чели научни статии.

  И никой даже няма да има възможност почтено да ни погребе, че ще са дронове на всеки 4 квадратни метра, хайде 4,5 , нали ??

 4. Anonymous

  Фофу, Kuka е реалност…

 5. Ощес съвети

  Може да правите това и да бъдете нещо, като роб на мъжа ѝ, който излъга IBM, че има готова операционна система, после отиде и купи такава разработена от друг и си сложи името отгоре, след това открадна от Епъл операционна система (те пък я откраднаха от Ксерокс), които го наеха да я подобри и после нае умни хора срещи парите от тия кражби. Или може да се омъжите за богаташ, както Мелинда Гейтс направи.

 6. ^

  Това е трика, но само че с по дълго време, като се отклонява вниманието от важното и по това време се отнемя нещо. А това е израходване на средства и време на жертвата през късия му живот за да не може да се средоточи на друго и да не бъде опасен на някой.

 7. Фофу

  Очевидно е, че пет филма от Терминатор франчайза са ви дошли малко в повечко.

 8. Anonymous

  Човешката съпротива
  срещу
  SkyNET

 9. Anonymous

  една трета от американците ще трябва да си намерят нови работни места до 2030 г.

  Макдоналдс
  срещу
  Kuka

Коментар