Поглед в бъдещето: 3D печат на титаниеви джанти

Ето какво би могло да стане реалност в близкото бъдеще: 3D печат на титаниеви джанти. За първи път това бе демонстрирано от калифорнийската HRE Wheels в партньорство с AddWorks, съобщи newatlas.com.

Джантата е изработена по технология, известна като „топене чрез електронен лъч“ (ТЕЛ). Процесът бе обявен за много по-ефективен от традиционното машинно производство.

ТЕЛ включва насочване на лазерен лъч към слой от титаниев прах и селективно топене на този прах за създаване на фини, последователни слоеве от твърд материал, които биват слети заедно, за да формират един цялостен обект.

Всичкият титаниев прах, който остане неразтопен, може впоследствие да се използва в следващ цикъл на производството. Обратно, когато се произвеждат компоненти от монолитен титаниев блок, голяма част от материала става „отпадъчна“ и се похабява.

След „отпечатването“ на петте главни секции на джантата, временните носещи конструкции в тях (необходими за процеса на „печатане“) се отстраняват на ръка за рециклиране. Засрещащите се повърхности се обработват машинно съвсем малко, за да се гарантира, че ще прилепнат плътно.

Повърхностите биват ръчно полирани и почистени, за да се премахнат следите от масла и пудра. Накрая се поставя централното парче от джантата, което се използва за съединяване на петте секции посредством титанови крепежни елементи.

Наречена HRE3D+, завършената джанта бе представена по-рано този месец на изложението Formnext във Франкфурт, Германия. „Това е невероятно вълнуващ и важен проект за нас, тъй като ние виждаме какво ще е бъдещето на дизайна на джантите“, казва президентът на HRE Алан Пелтие.

Според него, новият метод за триизмерен печат ще изведе проектирането на джанти „отвъд границите на всичко, което е възможно с досегашните методи“.

Коментар