Рекордни доставки на хардуерния пазар у нас

Доставките на ИКТ хардуер за вътрешния пазар в България ще достигнат рекордни стойности тази година, на фона на бавната дигитализация и проблеми в публичните ИТ системи, прогнозира анализаторската компания CBN Pannoff, Stoyctheff & Co.

ИТ хардуер и телеком устройства на стойност 610 млн. евро се очаква да бъдат доставени на пазара у нас през 2018 година, сочат прогнозните резултати от анализа на CBN, която следи пазара от 27 години.

В категорията попадат 24 продуктови линии за ИТ хардуер и 7 линии за телеком продукти, като най-големи и значими за пазара в България от тях са пет – десктоп компютри (PC и сървъри), мобилни телефони, мобилни компютри (ноутбуци и таблети), мрежов хардуер и сторидж системи.

Делът на доставения ИТ и телеком хардуер на вътрешния пазар ще достигне 1,14 % от прогнозния БВП на страната за 2018 г. От основните канали за продажба най-висок ръст в продажбите на хардуер се очаква да постигнат телекомите, софтуерните компании и ритейлърите.

Добрите резултати за 2018 година идват на фона на все още чувствително изоставане в дигитализацията на обществените и бизнес процеси спрямо медианните стойности в ЕС по всички показатели, както и сериозни проблеми в публичните информационни системи, коментира CBN.

Блокиране на работата на ИС в КАТ, митници, летище София, срива в Търговския регистър показват слабости, подценяване и пропуски в развитието на дигиталните процеси в обществените системи. Но като цяло, ИТ индустрията в България изпраща една добра 2018 година, сочи анализът.

Коментар