Добри и лоши новини за ИТ сигурността

Разходите за ИТ сигурност през 2009-а ще запазят нивата си от предходната година, твърди доклад на Enterprise Strategy Group. Очаква се ръст единствено в някои вертикални сектори, каквито са правителствените структури.

Запазване на нивото вече се тълкува като успех, предвид цялостната картина на спад на ИТ пазара, посочват анализаторите пред Уол Стрийт Джърнъл.

Големите организации ще продължат да подобряват защитата на мрежите си и да се фокусират върху предотвратяване на кражби на конфиденциални и лични данни. Това е добра новина за доставчиците на решения за сигурност.

Има обаче и лоша вест. В условията на икономическа рецесия и под постоянен натиск да правят повече с по-малко средства, някои мениджъри загърбват стратегическите инициативи за сигурност, като ги заменят с краткосрочни тактически решения.

Една от причините състоянието на информационната сигурност да е толкова лошо е фактът, че тя се гради на базата на “острови” от тактически решения. Управлението на подобни системи за сигурност е кошмар за мениджърите, посочват от Enterprise Strategy Group.

Още по-лошото е, че повечето от тези инструменти за защита не са интегрирани заедно. Това прави практически невъзможно получаването на истинска картина за сигурността на целия бизнес, което води и до допълнителни рискове.

По-рано този месец от McAfee предупредиха, че в условия на криза кибер престъпността расте. Доклад на компанията за сигурност посочва, че ботнетите ще проникнат още повече в корпоративните мрежи, като основната цел ще бъде кражба на конфиденциални данни.

Купувай тактически, но мисли стратегически, съветват експертите на Enterprise Strategy Group. Потребителите трябва да се насочат към доставчици, които могат не само да отговорят на техните краткосрочни тактически нужди, но и да предложат пътна карта за интегриране на продуктите в стратегическа корпоративна архитектура на сигурността.

Скорошната вирусна атака срещу компютрите на българското МВР и други ведомства повдигна сериозни въпроси пред отделите по сигурност. Доставчици на решения за сигурност коментираха ситуцията като абсурдна. Проблемът, според тях, е в липсата на комплексен подход за защита от вируси.

Коментар