Уикипедия въвежда строг контрол

Популярният онлайн ресурс Уикипедия обмисля да ограничи редактирането на информация от страна на потребителите. Новият редакционен процес ще изисква всички обновления да се одобряват от благонадеждни потребители.

Процесът, наречен Flagged Revisions, ще позволи само на регистрираните доверени редактори да публикуват промените незабавно. Всички други обновления ще се нареждат на опашка и няма да бъдат публикувани, докато някой от доверените редактори на Уикипедия не ги одобри.Случка от последните дни провокира затягането на контрола в онлайн енциклопедията. Потребител публикува невярна информация, че сенаторът Тед Кенеди е починал след инагурацията на президента Барак Обама.

На своята уеб страница за дискусии основателят на Уикипедия Джими Уолъс коментира, че подобно недоразумение щеше да бъде предотвратено на 100% от процеса Flagged Revisions. Според него, новата система ще даде на сайта гъвкавостта да отразява бързо горещите новини, като не допуска мошеничества и глупости.

Немската версия на Уикипедия използва пълноценно подобна система от август миналата година. Там обаче има един сериозен проблем  – обновленията се задържат до три седмици, преди да бъдат одобрени от редактор и публикувани онлайн, посочва Уолъс.

При новия вариант на Flagged Revisions въведената информация ще се публикува онлайн със закъснение най-много една седмица.

Уолъс твърди, че 60% от анкетираните потребители одобряват промяната. Той приканва хората, които не са съгласни с Flagged Revisions, да предложат други работещи решения на проблема.

В началото на януари Джими Уолъс обяви, че необходимите 6 милиона долара за издръжка на онлайн енциклопедията през тази година вече са набавени, благодарение на над 125 хиляди дарители.

Уикипедия стартира преди седем години с цел да се наложи като открит източник на научно-познавателна информация. В момента тя включва над 10 милиона статии, написани на 150 езика.

Според Уолъс, глобалният обмен на качествена информация може да се противопостави на политическия принцип “разделяй и владей”, който поражда нищета и невежество.

Коментар